Annons:

Länder mot utsläppsrätter smider planer för motattacker

Över 20 länder har tillsammans startat en koalition mot EU:s utsläppsrätter för flyget och skapat en lista över krigsåtgärder.

Företrädare för över 20 länder samlades nyligen i Moskva för att utarbeta en plan för motattacker mot EU:s utsläppsrätter för flygbolag. Resultatet är bildandet av gruppen Coalition of the Unwilling och en lista över förslag om motåtgärder, skriver DI.

I koalitionen ingår bland annat Kina, USA och Indien och planen för stridsåtgärderna är att varje medlemsland kan välja vilka som passar dem. På listan finns nio förslag, som att exempelvis förbjuda flygbolag att delta i utsläppsrättssystemet och att införa extra avgifter, men i slutet av listan finns också alternativet att ta till vilka andra åtgärder som helst.

EU kan utkräva böter på ungefär 900 kronor per ton koldioxid och bannlysa flygbolag som vid upprepade tillfällen bryter mot reglerna.

De ovilligas koalition består av Armenien, Argentina, Brasilien, Chile, Guatemala, Kamerun, Indien, Kina, Kuba, Japan, Mexiko, Nigeria, Paraguay, Ryssland, Saudiarabien, Seychellerna, Singapore, Sydafrika, Sydkorea, Thailand, Uganda, USA och Vitryssland.

De ovilligas koalitions lista över åtgärder:

  1. Lämna in en ansökan om att lösa tvisten enligt artikel 84 i Chicagokonventionen
  2. Använda nya eller existerande nationella lagar, regleringar eller andra juridiska mekanismer för att förbjuda flygbolag från att delta i utsläppsrättssystemet.
  3. Hålla möten med EU-flygbolag eller andra flygrelaterade företag och underrätta dem om de bryderier som systemet för utsläppsrätter orsakar och informera dem om vilka motåtgärder som kan vidtas som kan påverka bolaget negativt.
  4. Införandet av obligatorisk rapportering av flygrutter och annan flygdata för europeiska flygbolag.
  5. Utvärdera om utsläppsrättssystemet är förenligt med WTO-avtalen och vidta lämpliga åtgärder.
  6. Utvärdera bilaterala flygtransportöverrenskommelser med individuella medlemsländer.
  7. Avbryta pågående och framtida diskussioner om att förbättra trafikrättigheterna för EU-flygbolag.
  8. Införa extra avgifter för EU-flygbolag.
  9. Vilka andra åtgärder som helst.

Kommentarer är stängda.