Annons:

Norwegians grundare satsar på nytt flygbolag

Bara månader efter att Norwegian tvingats lägga ned sin långdistansverksamhet investerar nu bolagets grundare Bjørn Kjos och Bjørn Kise i ett nytt norskt lågprisflygbolag som ska flyga mellan Europa och USA. Bolaget vill ta in 1,4 miljarder kronor och börsnoteras innan flygningarna kan påbörjas i december, skriver E24.

Det nya flygbolaget, som går under namnet Norse Atlantic Airways, har ska erbjuda flygningar mellan Europa och USA. De första flygningarna är planerade till december i år, och planen är sedan att också expandera till Asien.

Rutterna ska trafikeras av Boeing 787 Dreamliner-flygplan och bland destinationerna som nämns i ett första skede finns New York, Los Angeles och Miami på den amerikanska sidan och London, Paris och Oslo i Europa.

Huvudpersonen bakom satsningen är Bjørn Tore Larsen, som har grundat flygservicebolaget OSM Aviation. Bland de största ägarna finns också två andra Bjørn: Norwegians båda grundare Bjørn Kjos och Bjørn Kise.

Enligt ett pressmeddelande äger Bjørn Tore Larsen totalt 63 procent av det nya flygbolaget medan Bjørn Kjos äger 15 procent och Bjørn Kise 12 procent.

Tanken är att Norse Atlantic Airways ska börsnoteras på Euronext Growth i Oslo redan i april. Investerare har tecknat aktier för 24 miljoner dollar, motsvarande drygt 200 miljoner svenska kronor. Totalt har bolaget målet att ta in motsvarande 1,4 miljarder kronor för att komma igång med verksamheten.

”Vi har nu en historisk möjlighet att bygga ett nytt flygbolag från början. När världen öppnar igen kommer det att finnas ett behov av ett innovativt lågprisbolag på den interkontinentala marknaden. Ett företag som fokuserar på mer miljövänliga flygplan med lägre bränsleförbrukning”, säger Bjørn Tore Larsen i ett pressmeddelande.

Norwegian, som just nu genomgår en rekonstruktion, meddelade i början av året att man lägger ned långdistansverksamheten i sitt led att få bolaget på fötter igen.

Bjørn Kjos anser inte att det är märkligt att han satsar på en ny verksamhet bara månader efter att Norwegian tvingats lägga ned långdistansflygen. Han utesluter heller inte att Norwegian och det nystartade Norse Atlantic Airways kan samarbeta.

”Jag vill verkligen inte göra något som är skadligt för Norwegian. Jag skulle inte ha deltagit i detta om jag inte kände att det var en win-win för Norwegian och Norse”, säger Bjørn Kjos till E24.

Norse Atlantic Airways ska leasa de flygplan som Norwegian tidigare använde sig av, uppger Bjørn Tore Larsen för tidningen.

”Vi har ingått avsiktsförklaringar för nio flygplan och förhandlar om ytterligare tre”, säger han.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024