Annons:

Annons:

Okända gps-störningar drabbar svenska flyg

De okända störningssignaler som misstänks ha slagit ut gps-system på flygplan i norskt luftrum de senaste månaderna har observerats även ovanför Sverige, skriver Aftonbladet.

Nordkalotten i Norge har vid flera tillfällen utsatts för störningar i gps-trafiken, dessa har drabbat det civila flyget. I slutet av oktober och början av november förra året tappade flera norska passagerarflygplan kontakten med satelliter när de var på väg över Finnmark i nordligaste Norge.

Nu skriver Aftonbladet att även svenska plan har tappat gps-kontakten med satelliter, av ännu okända anledningar.

– Ett flertal flygningar i norra Sverige har rapporterat att de på hög höjd har förlorat gps i torsdags, säger Anders Erzell, inspektör på Transportstyrelsens avdelning för flygtrafiktjänst, till Aftonbladet.

Incidenterna anmäls till Luftfartsverket, som sedan rapporterar vidare till tillsynsmyndigheten Transportstyrelsen. Störningarna ska inte vid något av de rapporterade fallen ha inneburit någon faktisk fara för flygsäkerheten.

– Vi vet att det här är något som händer då och då och det här är inte det hårdast belastade luftrummet. Det är ganska glest så det har inte inneburit någon flygsäkerhetspåverkan, säger Anders Erzell, till Aftonbladet.

Störningar som påverkar passagerarplan i norskt luftrum rapporterades det om även i september förra året. Den gången sammanföll incidenterna med en större Natoövning vid namn Trident Juncture. Norska myndigheter identifierade vid det tillfället att källan till störningarna fanns på den ryska Kolahalvön i Berents hav, något som dementerades av ryska myndigheter.

Den norska motsvarigheten till Luftfartsverket har efter den senaste tidens störningar gått ut och varnat piloter som ska flyga norr om Bodö i landets norra delar.

– Detta är något som vi ser allvarligt på och ber piloterna att vara vaksamma över. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det finns landbaserade system som piloterna kan navigera efter, säger Svein Johan Pederson vid den norska Luftfartstillsynen, till NRK.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
AFFÄRSRESESÄLJARE GÖTEBORG
Sista ansökningsdag:
27 maj 2019