Annons:

Pilotfacken skärper kraven – strejken rycker närmare

SAS fyra pilotfack skärper tonen mot arbetsgivaren och kräver högre löner och bättre villkor. Det skriver de i ett brev till sina medlemmar, rapporterar Dagens Næringsliv. Det innebär att en strejk den 29 juni rycker närmare, skriver tidningen.

Enligt facken är det inte längre aktuellt med kostnadssänkningar.

”Två gånger under pandemin har vi piloter erbjudit SAS tidsbegränsade krisavtal som skulle ha stärkt företagets ekonomi avsevärt, och sett till att sommarens trafik hade kunnat säkras utan inställda flyg. Men SAS har tackat nej och i stället förlängt väsentliga försämringar i villkoren”, skriver facken.

Piloternas krav på högre lön och förbättringar av arbetsvillkoren kan komma att öka kostnadsnivån avsevärt, skriver tidningen.

Dagens Næringsliv har sökt SAS.

6 kommentarer

  1. Alex: Är väl något flygande ekonomisnille som nu märkt av inflationen och tycker de som enda yrkesgrupp i Sverige ska få extra löneökning för att parera. Oleary sa Musse pigg fack om de på Ryan, är detta Kalle Anka facket ?
  2. David H.: Skrämmande hur giriga piloterna är. Fattar de inte att en konkurs är nära och skulle göra det ännu sämre för dem?
  3. Nils: Eller som Gordon Gecko sa, -I don't like airlines, lousy unions.. Kanske blir tufft för piloterna att få några sympatier i detta, när en av de mer priviligierade yrkesgrupperna vill ha mer och då på bekostnad av hot mot gemene mans semester i sommar, efter två år av restriktioner. Någon kanske till och med tycker att dom är illojala mot arbetsgivaren i det läge man är i..
  4. Thomas Larsson: Alla pilotjobb alla flighter 10 minuters arbete fördelat på två man, dessutom är de alla redan nu överbetalda halvtidsjobb, hur många tim jobbar en pilot per månad?
  5. Joseph: Min teori är: Om SAS går i konkurs pga det, samt en ny ägare träder fram ko.mer piloterna ha sämre vilkor. Ingen skulle investera i SAS som går med förlust. Jämför SAS med andra flygbolag och hur de behandlar sina anställda. SAS piloter har bäst arbetsvillkor än alla andra. Tycker jag. Så snälla sluta och gå tillbaka till jobbet den 29 juni. Annars riskerar vi att stanna hemma.
  6. Anonym: Sett genom åren har väl piloter strejkat mer än de flugit? Gör de annat än strejkar? Girigare yrkeskår går väl inte att hitta. Nä lägg ker verksamheten SAS, låt någon annan ta över och betala löner som är rimliga. Pilotstrejkerna är pinsamma!
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024