Annons:

Pontus ska lyfta Arlandas restauranger

I april öppnar restaurangen Pontus in the air på Arlanda. Krögaren Pontus Frithiof lovar bättre mat till lägre priser än konkurrenterna – och möjligheten att förbetala hämtmat som resenärerna kan ta med på planen.

Vad är det för restaurang du öppnar i terminal 5 på Arlanda?
– Det unika är att den får ett produktionskök på ”airside”, efter säkerhetskontrollen. Tack vare det kan vi jobba med ett helt annat utbud och göra ”riktig” restaurang, det finns inte där.

Vad består restaurangen av?
– Ett brasserie med bordsservering, hög servicegrad och tidsgaranti på maten. En annan del kallar vi Market, det är en variant på saluhall och ett lyxigare kafé med en bar. Den tredje delen kallar vi Takeoff service. Till den finns en app, där du kan boka, förskottsbetala och sedan hämta en väska med mat som du tar med ombord.

Vad ska ni servera för mat?
– I Market blir det mycket skandinaviska smaker, smörrebröd, med mera. I brasseriet blir det allt från smårätter och sallader till husmanskost eller en köttbit, allt vinvänligt.

Vad blir det för priser?
– Vi har ambition att ligga strax under våra konkurrenter, och samtidigt ambitionen att överträffa deras kvalitet och service.

När öppnar ni?
– Under senare delen av april.

Du står även bakom maten på MTR Express. Dras du särskilt till resebranschen?
– Nej, jag dras till roliga utmaningar. På Arlanda är det i dag ett dåligt matutbud. Jag kände att jag ville göra något bra. Det kommer att få ringar på vattnet, några kommer att rycka upp sig ordentligt – vilket gynnar resenärerna.

Du är engagerad i frågor som rör ledarskap och personalpolitik. Hur vanligt är det i restaurangbranschen?
– Fortfarande lite ovanligt, men det blir vanligare. Framför allt är det ovanligt att det kommer från en kock.

Varför har du börjat fundera på de frågorna?
– Vi som krögare måste bli proffsigare och förstå att vi i besöksnäringen konkurrerar med företag som H&M och Spotify när vi ska locka unga människor till branschen.

2013 gjorde du en satsning på att coacha fram en kvinna som segrare i Årets kock. Hur gick det?
– Uruselt. Satsningen och tanken var bra, men mitt genomförande var inte tillräckligt bra. Det positiva var vi förändrade samtalsfokus och rekryteringsstrategier i ledningsgruppen.

Varför drev du frågan?
– Det är en arbetsmiljöfråga, inte en jämställdhetsfråga. Av våra då 18 kockar var två kvinnor. Det måste vara bättre balans – det finns bara fördelar.

Du och ditt företag är aktiva i sociala medier. Vilken kanal är bäst för er?
– För mig fungerar Instagram och Linkedin bra. Det har varit viktigt för mig att bygga mitt varumärke som arbetsgivare. Det gör man lätt på Linkedin.

Hur aktiv är du personligen i Instagram och Linkedin?
– Jag gör allt själv.

Vem har betytt mest för ditt yrkesliv?
– Erik Lallerstedt. Han har mycket hjärta när han gör saker, det är väldigt bra.

Vad såg du senast på film eller tv?
– ”En man som heter Ove.”

Vad har du i hörlurarna?
– Just nu Melodifestivalen-låtar.

Pontus Frithiof

  • Ålder: 43 år.
  • Bor: Bromma.
  • Familj: Ja. Sambo, två barn och en hund.
  • Aktuell: Öppnar en stor restaurang i terminal 5 på Arlanda – Pontus in the air.

3 kommentarer

  1. Agneta Engström: ÄNTLIGEN , jag morrar alltid när man är på Arlanda och ska köpa något att äta ! Halva reskassan borta samt inte särskilt kulinariskt.
  2. Vesna Lindevall: Vad kul med ett större utbud på Arlanda!
  3. Lillie: Kul! Ser framemot att köpa med mig något ombord när jag åker till London i början av maj :)