Annons:

Annons:

Professor: Flygskatten saknar effekt

Klimatproblemet är en av vår tids ödesfrågor – men politiken det nu har beslutats om är en röra av mer eller mindre verkningslösa subventioner och skatter, skriver Runar Brännlund, professor i nationalekonomi i Svenska Dagbladet.

”Jag har analyserat dessa på uppdrag av Svenskt Näringsliv i en kommande rapport, och slutsatsen är att såväl flygskatten som bonus-malus systemet är två exempel på dåligt utformade styrmedel. Det som beskattas är inte de utsläpp man vill minska utan med flygskatten är det resan i sig själv och med bonus-malus är det innehavet av bilen, och inte de utsläpp den ger upphov till när den används. Man skulle kunna säga att både flygskatten och bonus-malus är en form av politisk ”grönmålning”. Det vill säga att man försöker skapa en bild av att kraftfulla och effektiva åtgärder vidtas, men som i praktiken är kostsamma för individer och samhälle och mer eller mindre verkningslösa ur global klimatsynpunkt.”

Hela artikeln hittar du här.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Affärsresesäljare
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
Projektledare Grupp & konferens
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
Kleins Resebureau söker affärsresesäljare/resesäljare
Sista ansökningsdag:
8 februari 2019