Annons:

Ny rapport: Närmaste året blir tufft för affärsresandet

Omikron krossar affärsresandet. Det är rubriken på Nordic Bench affärsreseindex för sista kvartalet i fjol, då alla uppåtgående kurvor vände tvärt ner. Av: Leif Holmkvist.

Nordic Bench index BTI, Business Travel Index, mäter affärsresenärs efterfrågan på tjänster som flyg, tåg, hyrbil, hotell, resebyråtjänster, konferensfaciliteter och videokonferens. Men det mäter också hur företagens kommande efterfrågan ser ut på kort sikt, 3 månader, och på lång sikt, 12 månader.

De flesta parametrar ökade under 2021, i vissa fall upp till och över 2019 års nivå. Men under det fjärde kvartalet, då omikron började härja, föll de på ett sätt som liknar den första coronavåren 2020, dock inte till samma låga nivå.

Framtiden ser inte heller särskilt ljus ut:

På frågan hur företagens affärsresande kommer att utvecklas det närmaste året svarar 71 procent att det kommer att minska och bara 10 procent att det kommer att öka.

Andelen företag som avser använda bil vid tjänsteresor i stället för kollektiva transportmedel ökar på ett kvartal från 44 till 58 procent.

Flyg och hotell är de tjänster som drabbas av störst efterfrågeras till följd av omikron.

Leif Holmkvist

Här hittar du hela rapporten.

Kommentarer är stängda.