Annons:

Riksdagsvalet leder till minskat resande

Att riksdagsvalet står för dörren är något som också påverkar svenskarnas resmönster. Många svenskar är engagerade och väljer därför att stanna hemma under den här perioden. Enligt bokningsstatistik från Resia minskar avresorna med hela 22 procent på valdagen. Under hela valveckan minskar resandet med 11 procent, jämfört med samma period de år vi inte har val i vårt land, enligt ett pressmeddelande från Resa.

– Vi har jämfört bokningar under valår med icke valår under de senaste fem åren och ser tydligt att många undviker att resa bort just under valperioden. Även om det finns möljighet att poströsta i förväg eller rösta från utlandet verkar de flesta föredra att stanna hemma på valdagen, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Valdagen minskar antal utlandsresenärer med 22 procent

Efter att ha jämfört bokningar med avresor under den här dagen de senaste fem åren syns en tydlig skillnad. Hela 22 procent färre svenskar väljer att vara på resande fot under den här dagen jämfört med år då vi inte har val. Trots att det finns möjlighet att såväl förtidsrösta som att rösta från ett annat land verkar alltså de flesta svenskar vilja finnas på plats och undviker därför att resa bort den här dagen.

11 procent färre svenskar reser utomlands under valveckan

Jämför man istället hela valveckan med samma vecka när vi ej har val ligger siffran på – 11 procent. September är annars en populär månad att resa bort på då det ofta är behagliga temperaturer, mindre trängsel och om man är ute i god tid även bra priser. Under valåren 2014 och 2018 ser det alltså annorlunda ut. Något som i vissa fall leder till lägre priser på resor under valveckan.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024