Annons:

Saab och Luftfartsverket bildar bolag

Saab och Luftfartsverket (LFV) fortsätter att satsa på digital fjärrstyrd flygtrafikledning och bildar tillsammans bolaget Saab Digital Air Traffic Solutions.

Förra året invigdes LFVs Remote Tower Center i Sundsvall som innebar att Örnsköldsvik Airport blev världens första flygplats att trafikledas på distans. LVF och Saab tar nu samarbetet ett steg längre och bildar ett bolag tillsammans för att driva utvecklingen vidare – Saab Digital Air Traffic Solutions.

– LFV och Saab har i många år haft ett samarbete kring utvecklingen av Remote Tower Services och digitaliseringen av flygtrafiktjänsten. Då är etableringen av ett gemensamt bolag ett naturligt nästa steg i samarbetet, säger LFVs generaldirektör Olle Sundin i ett pressmeddelande.

I en telefonintervju säger Olle Sundin att intresset för digital fjärrstyrd flygtrafikledning är stort.

– Vi ser en stor potentiell exportmarknad för vår produkt. Saab och LFV kompletterar varandra så därför slår vi nu ihop våra säckar. Saab är duktiga på marknad och teknik och LFV är duktiga på operativa koncept och operativ utveckling.

Saab kommer att inneha 59 procent av aktierna och blir sålunda majoritetsägare. När avtalet signerades fanns infrastrukturminister Anna Johansson med. Innan bolaget kan bildas måste transaktionen godkännas från svenska konkurrensverket.  Man räknar med att bolaget kommer att börja verka som tidigast från 1 september.

 

 

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024