Annons:

SAS-chefen kritisk till statligt ägande

Nu reagerar flygbolaget SAS vd Rickard Gustafson på att regeringen har sagt att den inte ser staten som en långsiktig ägare i bolaget. Han säger att om det långsiktiga engagemanget saknas, kan staten likaväl sälja sin andel, skriver Sveriges radio.

Svenska staten äger idag närmare 15 procent av flygbolaget SAS, och är därmed största enskilda ägare. Regeringen ser dock inte staten som en långsiktig ägare utan säger att bolaget skulle må bättre av att slippa det statliga ägandet. I Sverige har regeringen haft riksdagens uppdrag att sälja statens andel i SAS i många år och väntar på rätt tillfälle.

Danska staten, däremot, håller hårt i sin andel, medan Norge sålde sina aktier efter 72 års ägande i somras.

– De får ju fatta sina beslut. Däremot är det ju viktigt för SAS, liksom alla företag, att man har en ägare som vill någonting med bolaget. En ägare som vill stötta bolaget, en ägare som vill utveckla verksamheten, säger SAS vd Rickard Gustafson, som var gäst i Ekots lördagsintervju.

Att ha stater som ägare kan ha sina sidor för ett flygbolag, säger Rickard Gustafson.

– Flyg är väldigt kapitalintensivt. Det kräver konstant diskussioner kring hur man kan rekapitalisera sin verksamhet, hur man ska få tillgång till kapital. Då kan det vara svårt för stater att vara aktiva ägare.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024