Annons:

Annons:

BRA, Norwegian och SAS går samman mot flygskatt

I en gemensam debattartikel i Dagens Industri lovar BRA, Norwegian och SAS att halvera de faktiska fossila koldioxidutsläppen från inrikesflyget jämfört med 2005. Artikeln är en reaktion på regeringens besked idag att förslaget om flygskatt kvarstår.

I debattartikeln skriver de tre flygbolagscheferna Christian Clemens, BRA, Rickard Gustafson, SAS och Bjørn Kjos, Norwegian, att flygbolagens ambition är att halvera de faktiska fossila koldioxidutsläppen från inrikesflyget fram till 2030 jämfört med 2005. Ambitionen ska enligt flygcheferna nås genom att:

* Inrikesflygtrafiken sker med mer klimat- och bränsleeffektiva flygplan.
* Uppemot hälften av allt bränsle som används på flygningar inom Sverige ska vara biobränsle (i dag är det mindre än 1 procent).

Christian Clemens, Rickard Gustafson och Bjørn Kjos skriver vidare att de delar regeringens ambition att minska flygbranschens klimatpåverkan. Men de delar inte uppfattningen att ambitionen nås via en flygskatt som vars syfte är att begränsa flygresandet.

”Vi tror däremot inte på den bakåtsträvande tanken att nå dit genom begränsat resande. Det skulle innebära minskad tillgänglighet och tillväxtmöjlighet för stora delar av Sverige. Bara under det första året beräknas flygskatten innebära 7.000 färre jobb och en BNP-förlust på närmare 4 miljarder kronor. En flygskatt beräknas i bästa fall minska Sveriges årliga koldioxidutsläpp med 0,2 procent. Samtidigt kommer den att försvåra de investeringar som krävs för att göra verklig skillnad.”

Läs hela debattartikeln på Dagens Industris hemsida.

LÄS OCKSÅ: Förslag om flygskatt kommer före sommaren

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
ANNONS
ANNONS
Resesäljare vikariat t.om mars 2019
Sista ansökningsdag:
31 augusti 2018
Vi söker en ny stark kollega!
Sista ansökningsdag:
4 september 2018
JUNIOR SALES/ SALES ASSISTANT
Sista ansökningsdag:
22 augusti 2018
ACCOUNTING
Sista ansökningsdag:
31 augusti 2018
RK Travel Group söker reseproducenter
Sista ansökningsdag:
31 augusti 2018
Recruiting in Gothenburg
Sista ansökningsdag:
7 september 2018