Annons:

Skippa köttbullarna och flyg till Gotland

En flygresa med BRA mellan Bromma och Gotland genererar idag och utan fossilfritt biobränsle 25 kilogram CO2 per person. De som dessutom väljer biobränsle för flygresan med BRA minskar sina flygutsläpp med 70 procent. Världsnaturfondens matexpert Anna Richert har listat koldioxidutsläpp (CO2) per kilo från ett antal olika, tillverkade råvaror. Bland annat orsakar ett kilogram svenskt nötkött 26 kilogram CO2. Alltså ett kilogram mer än flygresan, enligt ett pressmeddelande.

– Nu äter så klart inte en person ett helt kilogram köttbullar från julbuffén, men utsläppsjämförelsen är ändå intressant just som jämförelse med något väldigt konkret, säger Anna Soltorp som är Hållbarhetschef för inrikesflygbolaget BRA.

BRA började i april 2018 att erbjuda alla sina resenärer möjlighet att vid biljettbokning välja fossilfritt biobränsle för sina flygresor.

Intresset tilltar hela tiden. Bland privatresenärer, som utgör cirka 30 procent av BRAs kunder, bokar drygt 1 procent biobränsle för sin flygresa.

Men den största ökningen sker bland företag, myndigheter och personer som behöver flyga mycket, där flyg är en del av kollektivtrafiken för att få yrkesliv och vardag att gå ihop.

– Vi har nu börjat erbjuda årskort och klippkort för flyg där biobränsle är inkluderat och intresset är överraskande stort, säger Anna Soltorp.

Flera ledande, svenska företag har redan ingått ett biobränsleavtal med BRA eller börjat köpa de nya års- och klippkorten.

– Vi på BRA som endast flyger inrikes arbetar fokuserat på flera fronter för att minska våra utsläpp. Därför har också inrikesflygets utsläpp minskat med mer än en fjärdedel sedan 90-talet och självklart ska den minskningen fortsätta – precis som siffrorna visar att de gör, säger Anna Soltorp som är Hållbarhetschef för inrikesflygbolaget BRA.

Kommentarer är stängda.