Annons:

Stora utförsäljningar väntari SAS nya framtidsstrategi

Spanair säljs, den centrala adminstrationen kapas och flyttas från Frösundavik och eventuell kommer även mark- och teknikverksamheten att säljas ut. Det är några delar av SAS nya strategiplan som i dag, onsdag eftermiddag, presenteras av koncernchef Mats Jansson.

I den nya strategin ska SAS fokusera på kärnverksamheten – att flyga till, från och inom norra Europa som är bolagets hemmamarknad – och där marknadspositionen är starkast. Flygbolagen Spanair, delägarskapet i bmi samt Air Greenland ska avyttras.
– Flygmarknaden förändras snabbt. För att säkra vår utveckling och täcka framtida investeringar måste vi fram till 2011 få upp vinsten före skatt till 4 miljarder kronor per år och samtidigt sänka våra kostnader med 2,8 miljarder, säger Mats Jansson i ett pressmeddelande.
Exempelvis väntar sparprogram för den centrala adminstrationen och huvudkontoret flyttas från Frösundavik så snart det är praktiskt möjligt.
Jansson betonar även att strejkkulturen från SAS måste bort.
– En ny samarbetsmodell med de fackliga organisationerna måste etableras. Vi måste tillsammans ställa oss bakom en ny kundorienterad affärskutlur som utgår från kundernas behov, krav och förväntningar.
Målet är även att antalet passagerare inom SAS-koncernen ska växa med totalt 20 procent under de närmaste fyra åren. Framtiden för SAS Ground Services och SAS Technical Services ska utvärderas för att se vilka delar av verksamheten som SAS ska fortsätta att driva i egen regi och vilka delar som bör drivas av andra aktörer. Den processen startar i höst.

Kommentarer är stängda.