Annons:

Storbråk i reseindustrin i Europa

Den europeiska resebyråföreningen ECTAA har anmält flygbolagens branschorganisation IATA för brott mot EU:s konkurrensregler. Den svenska resebranschföreningen SRF stödjer anmälan, enligt ett pressmeddelande.

– Vi vill se rättvisa villkor i resebranschen, det underlättar för resenärer att köpa rätt biljett till rätt pris, säger SRF:s generalsekreterare Anna Lennhammer i ett pressmeddelande.

I fredags anmälde paraplyorganisationen för Europas 70 000 resebyråer och researrangörer, ECTAA, flygbolagens internationella branschorganisation IATA för brott mot EU:s konkurrensregler. ECTAA uppmanar EU-kommissionen att inleda en undersökning för att fastställa om IATA:s regler bryter mot konkurrensreglerna.

Orsaken är att IATA ensidigt bestämmer villkoren för resebyråernas försäljning av flygbiljetter, samtidigt som flygbolagen själva säljer flygbiljetter direkt till resenärerna där andra villkor gäller. Bland annat får resebyråerna bara sälja flygbiljetter för ett begränsat belopp. Vill de sälja mer måste de ordna kostsamma garantier, alternativt förskottsbetala av sitt eget kapital till IATA.

– När den fria konkurrensen begränsas är det resenärerna som drabbas av högre priser. Många av de regler som IATA vill bibehålla bestämdes för 40 år sedan. Europas resenäring behöver ett rättvist regelverk, oavsett vem resenärerna köper sina biljetter av, säger Anna Lennhammer.

Ett annat villkor som ECTAA och SRF anser snedvrider konkurrensen är att resebyråer inte får sälja alla typer av biljetter, vissa biljettyper behåller flygbolagen för sig själva.

Både ECTAA och SRF har under många år arbetat för att modernisera de globala IATA-reglerna, som styr hur resebyråer får sälja flygbiljetter. Hittills har IATA konsekvent avvisat alla förslag till reformering av regelverket.

– Resebyråer hjälper resenärer att göra kloka val i en komplex värld med många olika typer av biljetter. Men IATA:s dominerande ställning innebär högre kostnader och försvårar resebyråernas försäljning. Det drabbar både resenärerna och resebyråerna, säger Anna Lennhammer.

Kommentarer är stängda.