Annons:

Annons:

Svenskars resande ger en större klimatpåverkan än befarat

Svenskar gillar att resa och vi reser som aldrig förr. Men för miljön får det effekter – mer än vad som tidigare har varit känt enligt en rapport från Chalmers som har gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket. Det skriver Di.

Klimatpåverkan kan vara nästan fem gånger större än det som har rapporterats till FN och EU. Det skriver TT som hänvisar till en rapport från Chalmers som har gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket.
Enligt officiell statistik som har använts som underlag till FN och EU var det totala utsläppet av växthusgaser för internationella flygresor 2014 i Sverige 2,3 miljoner ton. Men enligt rapporten från Chalmers är siffran 11 miljoner ton.

– Studien ger oss ett underlag som visar att vi kan behöva komplettera den utsläppsredovisning som vi har i dag. Det sker förhandlingar på det området, säger Erik Adriansson, handläggare vid Naturvårdsverket, till TT.

Varför skillnaden är så stor beror på olika sätt att redovisa. Den officiella statistiken baseras på den mängd flygbränsle som tankas i Sverige och används till flyg som lämnar Sverige. Chalmersrapporten tar även hänsyn till flygresans längd samt tankningar utanför vårt lands gränser samt inkluderar utsläppen på hög höjd för internationella flygningar.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver forskarna att utsläppen från svenskarnas inter­nationella flygresor riskerar att bli högre än hela Sveriges övriga ­rapporterade ­utsläpp år 2040. Detta kan i så fall bidra till att äventyra de mål som världens ledare kom överens om i det klimatavtal som slöts i Paris 2015, menar forskarna.

2 kommentarer

  1. Björn Arvidsson: Föråldrat tänk om vårt flygresan https://www.linkedin.com/pulse/f%C3%B6r%C3%A5ldrat-t%C3%A4nk-om-v%C3%A5rt-flygresande-bj%C3%B6rn-arvidsson Svara
  2. Per Lind: Klart att det blir så när beställaren är Naturvårdsverket. Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

2 KOMMENTARER ÖPPNA
Senior Direct Sales and Servicing Agent
Sista ansökningsdag:
11 februari 2019
Specialist Tour Coordinator / Project Coordinator
Sista ansökningsdag:
13 februari 2019
Affärsresesäljare
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
MSC Cruises söker 2st resesäljare
Sista ansökningsdag:
26 februari 2019
Projektledare Grupp & konferens
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019