Annons:

Sverige kan bli först ut med klimatavgifter för flyg

Flyg med mindre klimatpåverkan ska premieras genom ändrade start- och landningsavgifter på Arlanda och Landvetter. Det föreslår regeringen enligt Dagens Nyheter. Om förslaget blir verklighet blir Sverige först i världen med klimatrelaterade avgifter för flyg.

– Det här kommer att kunna få stor påverkan för att göra flyget mindre klimatbelastande, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP), till DN.

Det är både passagerarflyg och fraktflyg som kommer att påverkas av avgifterna. Avgifterna sätts till exempel utifrån utsläppsmängd och vad man använder för slags bränsle.

5 kommentarer

  1. Åke: Trodde i min enfald att flyget redan betalade miljöbaserade avgifter. Men det räcker säkert inte i Miljöpartiets Sverige. - Startavgift: Baserat på flygplanets maximala startvikt. - Avgasavgift: Baserat på den certifierade utsläppsnivån av koldioxid i LTO cykeln. - Bulleravgift: Baserat på flygplanets certifierade bullernivå. Läs mer här om luftfartens avgifter. https://www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/publikationer/luftfart/luftfartens-avgifter.pdf
  2. Reseräven: MP vill ta död på turismen och besöksnäringen. Ut med dem 2022.
  3. Maria: Å nej, MP bryr sig om miljön!! Bort med dem!! Å Löfven vet inte om att det är en pandemi just nu, bort med honom också! Kan inte Reseräven ta över allt så att det blir lite bättre!
  4. Erik L: Sedan över 20 år har vi i Sverige landningsavgifter baserade på bullernivå och utsläpp av bl. a CO2. Dvs olika landningsavgifter för olika flygplanstyper beroende på ovanstående kriterier. Det minister Bolund tror sig ha kommit på är redan infört sedan lång tid tillbaka.
  5. Tomas: Flyget, i motsats till landbaserade transporter, betalar nästan inga miljöavgifter alls, pga internationella avtal.