Annons:

Swedavia ökar med ynka 2 procent i Q1 2018

Under årets första kvartal reste 9 274 000 passagerare vid Swedavias flygplatser. Jämfört med föregående år är det en ökning med två procent, vilket innebär en lägre tillväxttakt. Den hårda vintern drog ner vinsten med 50 procent till 56 miljoner. Knappt 4 procent av en omsättning på 1403 miljoner kronor.

Den kalla starten på året med mycket snö innebar stundtals en utmaning för den operativa verksamhet, men samtidigt visade den på en hög leveransnivå även vid vädermässigt tuffa förhållanden. Den stränga vintern medförde dock ökade kostnader. Samma sak som för SJ alltså. Nettoomsättningen för koncernen ökade under perioden med 56 MSEK till 1 403 MSEK (1 347), där ökningen i huvudsak är en effekt av resenärsökningen. Rörelseresultatet för perioden uppgick till 58 MSEK (116). Rörelseresultatet påverkades negativt av ökade kostnader hänförliga till vintereffekter, IT, hyror och flygplatsskydd samt bevakning. Åtgärder för att motverka kostnadsutvecklingen på kort och lång sikt vidtas för att fortsatt säkra Swedavias konkurrenskraft. Investeringstakten fortsätter att vara hög, vilket är en effekt av utvecklingsprogrammen på de stora flygplatserna. För första kvartalet uppgick investeringarna till 631 MSEK (589).

Totalt sett reste 9 274 000 passagerare vid Swedavias flygplatser under januari-mars vilket är en ökning med två procent jämfört med samma period föregående år. Samtidigt är tillväxttakten lägre jämfört med motsvarande period 2017. Passagerarökningar syntes på tre utav Swedavias flygplatser under kvartalet, Åre Österund Airport, Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport.

Allt enligt ett pressmeddelande.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024