Annons:

Talibaner påstår sig ha skjutit ned planet i Afghanistan

Ett flygplan har kraschat i provinsen Ghazni i östra Afghanistan. Talibanerna säger sig ha skjutit ned planet och hävdar att det fanns amerikanska militärer ombord.

”Det finns varken någon exakt information om offer eller namn på flygbolaget”, säger provinsguvernören i Ghazni, Wahidullah Kaleemzai, till mediebolaget Tolo News, enligt Reuters.Men en talesman för talibanerna säger enligt samma nyhetsbyrå att rörelsen skjutit ned planet, och att samtliga ombord – som ska ha varit militärer från USA – är döda.Tidiga uppgifter talade bara om att en flygkrasch ägt rum runt klockan 13.10 i distriktet Deh Yak i Ghazni.

I det skedet tycktes det snabbt stå klart att det var ett trafikflygplan tillhörande statsägda Ariana som kraschat. Flera myndighetskällor uppgav detta, bland annat för Reuters, och lokala medier började rapportera om att 83 personer befunnit sig ombord.

På sociala medier lyfte många fram radaruppgifter från sajten Flightradar24 som visade hur spårsignalen för en av Arianas flighter plötsligt upphörde, vilket tolkades som en krasch.

Men senare gick både Arianas tillförordnade vd Mirwais Mirzakwal och Afghanistans civila luftfartsmyndighet ut och försäkrade att flygbolagets flighter under dagen genomförts utan problem.

Platsen där flygkraschen uppges ha skett ligger i ett område där talibanerna har stark närvaro.

Arif Noori, talesperson för Ghaznis guvernörskansli, säger till amerikanska CBS News att två omkomna piloter hittats vid platsen för kraschen och att flygplanet är helt förstört. Han tillägger att det inte tillhör något afghanskt företag.

Uppgifterna får stöd av två lokala myndighetskällor som uppger för Reuters att flygplanet tycks tillhöra ett utländskt företag.

Det finns många privatägda flygplan och helikoptrar runt om i Afghanistan som används av både militärföretag och till att transportera bistånd, konstaterar nyhetsbyrån.

Tolo News har publicerat en video som påstås visa det kraschade planet. På videon syns en liknande symbol på planet som används av amerikanska militären. Det afghanska mediebolaget betonar dock att det inte kunnat verifiera att videon verkligen visar det aktuella planet.

Det är inte ovanligt att militärflygplan eller militärhelikoptrar kraschar i det krigshärjade Afghanistan.

Senaste gången ett civilt flygplan kraschade i landet var i maj 2010 då ett plan tillhörande det privata bolaget Pamir Airways störtade under dåliga väderförhållanden två mil från huvudstaden Kabul. Samtliga 44 personer ombord omkom.

 

 

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024