Annons:

Tusentals svenskar flyger till Spanien – trots nödläge

Spanien utlyser nationellt nödläge på grund av den ökade spridningen av coronaviruset. Ändå lyfter fullsatta flyg med tusentals svenskar till Spanien i veckan. – Vi har inte haft några indikationer på att personer blivit smittade under våra resor. Själva resan är säker, säger Fredrik Henriksson till SVT.

Det nationella nödläget som innebär nattliga utegångsförbud och en gräns för sammankomster på max sex personer utlystes på söndagseftermiddagen.

Nödläget gäller i 15 dagar och är en direkt följd av den senaste tidens ökning av coronafall.

”Intresse trots osäkra läget”

Trots det syns inga tecken på resfeber bland svenskar som tänkt semestra i Spanien på höstlovet. Flygbolagen SAS och Norwegian trafikerar destinationer som Malaga, Alicante och Mallorca – orter som alla berörs av det nationella nödläget. Och flygen är fullbokade – även om avgångarna är försvinnande få jämfört med tidigare år.

– Spanien är ett favoritland bland många svenskar och vi märker att det finns ett intresse att resa dit trots det osäkra läget, säger Norwegians presschef Charlotte Holmbergh Jacobsson som säger att 1 800 svenskar beräknas resa till landet med Norwegian till SVT.

Inte heller SAS har sett några tecken på förändringar i svenskarnas reseplaner.

– Jag tror att många anser att fördelarna överväger nackdelarna – även om man inte får vara ute på natten eller samlas i stora grupper vill man ändå uppleva Spanien, säger John Eckhoss, presschef på SAS till SVT.

Undantag för Kanarieöarna

Men nödläget gäller inte hela landet. Undantag görs i vissa områden som inte är lika drabbade av viruset och i stort behov av turismen – till exempel Kanarieöarna.

Beskedet kom som en lättnad för de svenska turister som bokat en resa till ö-gruppen under lovet.

– De välkomnar oss verkligen här. På fastlandet har de större smittspridning, här sköts det rätt så bra. Vi behöver inte vara rädda för corona här, jag är nog mer rädd hemma, säger Birgit Remneman som landade på Gran Canaria på lördagen till SVT.

”Fullsatt på alla flyg”

Resebyrån Ving anordnade den första paketresa till Kanarieöarna på länge i lördags och bolaget räknar med 1 000 resenärer under veckan.

– Vi är fullsatta på alla flyg, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving till SVT.

Några restriktioner på hur många resenärer som får resa per avgång finns inte. Istället följer flygbolagen flygsäkerhetsmyndigheten EASA:s rekommendationer som innebär att alla resenärer ska bära munskydd. Flygplanen är dessutom utrustade med särskilda luftfilter som påstås förhindra smittspridning.

– Vi har inte haft några indikationer på att personer blivit smittade under våra resor. Själva resan är säker, säger Fredrik Henriksson till SVT.

8 kommentarer

  1. Erik: Anledningen till att UD ändrat taktik och inte avråder, utan lägger över ansvaret på individen är förmodligen för att en avrådan skulle pressa resebolagen ännu mer och således riskerar att gå i masskonkurser
  2. Anonym: Är människor fullständigt utan omdöme!!!
  3. Vera: Lycka till i längtan till Spanien,i dessa tider.Dem måste vara desperata.
  4. Nils Svanberg: Hellre dö i solens Land än att bli dräp av de Svenska "experterna" i kalla nord!
  5. Åke: Helt riktigt, säkrare här...... Än leva i ett land, som styrs av ett "grabbgäng", som killgissar ........ 😎
  6. Bosse qvarnlöf: Härligt att resa corona får vi vänja oss vid i många år frammåt
  7. Rolf: Tänker inte folk på mer än dem själva. Man kan ju inte veta om man tar med sig coronavirus när man reser hem. Tanklöst
  8. Anonym: Svenskar har alltid varit naiva. Inte ens när verkligheten slår till hårt, mitt framför näsan på de så ändrar de beteende. Tragiskt