Annons:

Ving kan sparka all svensk kabinpersonal

Förhandlingarna mellan facket och Vings flygbolag Sunclass Airlines har avslutats i oenighet. Nu riskerar all svensk kabinpersonal att förlora sina jobb. Sunclass Airlines är en del av resejätten Ving och bolaget har drabbats hårt av coronakrisen skriver SVT.

Tidigare i våras krävde företaget att de anställda skulle gå med på en lönesänkning på 20 procent för att få behålla sina jobb. Något facket sa nej till. Dock var man redo att förhandla, men nu avslutas förhandlingarna i oenighet.

”Förhandlingarna med Sunclass är avslutade. Hur företaget kommer att agera nu vet vi inte – det är en fråga som får besvaras av företaget”, skriver Erik Wirkensjö, pressekreterare på Unionen i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

”Hade vi gått med på sänkta löner hade det fått stora konsekvenser för de anställda i längden, med bland annat sämre pensioner och a-kassa. Unionen har i stället föreslagit andra lösningar som skulle ge motsvarande besparingar”.

”Tittar på andra alternativ”

Lisbeth Nedergaard är kommunikationschef vid Sunclass och bekräftar att förhandlingarna strandat.

– Men vi försöker hitta andra lösningar. Vi har inte gett upp ännu. Det råder ingen tvekan om att vi vill ha kvar våra anställda, säger hon till SVT Nyheter.

Hon vill inte kommentera om eller när något beslut om kabinpersonalens framtid kommer.

I ett mejl från Sunclass till den svenska kabinpersonalen, som Aftonbladet har tagit del av, står det att den svenska kabinpersonalen kommer att sägas upp. Men Lisbeth Nedergaard menar att det är tydligt i mejlet att flygbolaget tittar på flera alternativ och att det inte är klart att personalen sägs upp.

Totalt handlar det 176 personer som nu riskerar att förlora sina jobb.

6 kommentarer

  1. Thomas Larsson 🌞: Det blir tyvärr ett Scanair nr 2 Där förlorade den Svenska flygande personalen sina arbeten. Här är utgångsläget svårare.
  2. TP: Flygbolaget Sunclass Airlines är en del av Nordic Leisure Travel Group. Precis som Ving, Spies och Tjäreborg ingår i samma koncern.
  3. Dan: Allt går igen! Ett företag som vill sänka lönerna signalerar kommande kk. Stå på er !
  4. Tor: Herre jisses, Här är ett företag som inte tjänat en spänn sen i vintras, hur kan kabinpersonalen tro att de ska kunna ha tidigare villkor kvar? Bättre att annan personal tar de jobben - som vill jobba och bygga företaget starkt igen så lönerna kan öka med det.
  5. Sture Lur: Herre jisses Tor.Din melodi tycks vara social dumpning och lönedumpning rakt av. Är du läktarexpert eller kan du flygbolagsbranschen utan och innan? Känner du till personalens villkor? Hur dom arbetar? JetTimes kabinpersonal gick under våren med på en 25% lönesänkning.JetTime är i konkurs nu. På backen står personalen med -25% i alla skyddsnät och ingen tackar dom för den uppoffring de gjorde.
  6. Tor: Sture Lur; så det är av ren egoistisk anledning som de hellre blir uppsagda än försöker hjälpa företaget finnas kvar? Situationen med corona har inte någon befunnit sig i tidigare. Det kommer ta tid innan bolagen tjänar pengar igen, utan förtjänst inga arbeten. Social- och löne-dumpning, vakna upp och dofta världen vi lever i...
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024