Annons:

Rickard Gustafson, portratt

Vinstras för SAS

SAS redovisar en vinst före skatt på 577 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal. Det kan jämföras med en vinst på 867 miljoner kronor motsvarande kvartal ett år tidigare. Nu utökas sparprogrammet.

Resultatet var sämre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en vinst före skatt på 762 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters, skriver TT.

Omsättningen för fjärde kvartalet landade på 11 135 miljoner kronor, att jämföra med 10 903 kronor samma period i fjol. Enhetsintäkten (PASK) sjönk med 7,7 procent.

”Marknadsförhållandena har under hösten blivit mer krävande och industrin fortsätter att förändras i snabb takt. Samtidigt växer den skandinaviska flygmarknaden och efterfrågan på fler långdistanslinjer och fritidsrelaterade resor i Europa ökar”, skriver SAS vd och koncernchef Rickard Gustafson i rapporten och flaggar för utökat sparprogram:

”Som ett naturligt svar på förändrade marknadsvillkor ökar vi nu vårt omstruktureringsprogram från 0,8 miljarder kronor till 1,5 miljarder kronor under perioden 2017–2019”.

Gustafson ser stora möjligheter under det nya räkenskapsår som bolaget har inlett, men skriver samtidigt i rapporten att utmaningarna är många.

”Osäkerheten i omvärlden har ökat samtidigt som valutakurserna och flygbränslepriserna är volatila. Högre flygbränslekostnader och lägre yield kommer att resultera i ett resultatmässigt väsentligt sämre första kvartal 2016/2017 än föregående år”, skriver han i rapporten.

För hela det brutna räkenskapsåret november 2015–oktober 2016 låg resultatet före skatt i nivå med föregående räkenskapsår – 1 431 miljoner kronor i år jämfört med 1 417 miljoner. Även omsättningen blev ungefär densamma – 39 459 miljoner kronor (39 650).

”I linje med vår prognos levererade SAS ett positivt resultat före skatt och engångsposter för räkenskapsåret 2015/2016”, skriver Rickard Gustafson i rapporten.

Enligt Gustafson förväntas SAS leverera ett positivt resultat före skatt och engångsposter under det nya året.

Kommentarer är stängda.