Annons:

Wallenberg har halverat SAS-ägandet

Wallenbergsfären har i princip halverat sin ägarandel i SAS i samband med rekapitaliseringen i oktober, visar nya ägarsiffror från SAS. Danska och svenska staten har samtidigt ökat sin kontroll betydligt.

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har i och med nyemissioner och konverteringar minskat sin andel av SAS-aktierna till 3,4 procent, enligt en ny ägarlista presenterad av det krisdrabbade flygbolaget.

Inför transaktionerna var ägarandelen nästan dubbelt så stor, på 6,5 procent.

Svenska och danska staten har samtidigt ökat sina andelar till 21,8 procent var. Den svenska staten ägde inför transaktionerna 14,8 procent, medan Danmark ägde 14,2 procent.

Som fjärde största ägare har samtidigt den norska oljefonden dykt upp med en andel på 1,8 procent.

Systemair-grundaren Gerald Engström är enligt den färska ägarlistan nummer fem bland ägarna med 1,5 procent av SAS-aktierna.

De övriga fem av de tio största ägarna är institutionella ägare: Evli Fonder, Avanza Pension, Nordea Liv & Pension, SEB Fonder och Spiltan Fonder.

Vid sidan av en stor företrädesemission drog SAS i oktober in totalt 14 miljarder kronor i nytt kapital med hjälp av bland annat en riktad emission och skuldkonvertering.

Men SAS-aktien späddes ut till 95 procent av rekapitaliseringen och bolagets börsvärde har sedan årsskiftet rasat med 60 procent.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024