Annons:

Carlsberg lämnade Ryssland som varumärke – men Tuborg är kvar

Nio månader efter att Carlsberg skulle dra sig ur den ryska marknaden säljs fortfarande Carlsbergs öl i ryska butiker, avslöjar danska Berlingske. Carlsborg har rent av fått utmärkelse som ”årets exportör”. Text: Janne Sundling

”Vi vill – tills det att utförsäljningen är genomförd – fortsätta driva den ryska verksamheten för att säkra anställningar för våra medarbetare”

Berlingske har undersökt vad som finns på hyllorna i butiker i Moskva. Och där finns fortfarande den danska ölen. Men det handlar inte om ett restlager som säljs, ölet är framställt på Carlsbergs bryggerier i Ryssland långt efter den tidpunkt då Carlsberg sa sig ha lämnat landet.

Efter ryska invasionen hamnade Carlsberg i blickpunkten som det nordiska företag med kanske störst verksamhet i Ryssland. De lovade dra sig ur och under tiden ge överskottet på ryska verksamheten till ukrainska hjälporganisationer.

Men att göra sig av med åtta bryggerier och 8 400 anställda var inte så enkelt. Och efter beslutet att lämna menar de att de inte gjort överskott och därför inte har något att skänka till hjälporganisationer.

Ett inhemskt övertagande av verksamheten kan ske först 2023, heter det nu.

Carlsberg har skrivit ned värdet på sin ryska verksamhet från 20 miljarder danska kronor till 11 miljarder efter krigsutbrottet.

Berlingske har besök åtta butiker som säljer öl. En burk är enligt märkningen tappad den 28 april på Carlsbergs bryggeri i Tula, söder om Moskva. Enligt företaget fortsatte produktionen för att göra av med de råvaror som fanns i laget.

”Carlsberg ska försvinna från hyllorna i Ryssland i takt med att lagren blir utsålda”, sa Carlsberg då till Reuters.

Vad man inte sa var att produktionen fortsatte även efter det. Berlingske hittar öl som gjorts i september och oktober på Carlsbergs bryggerier i både Tula och Sankt Petersborg.

Moskva.

De hittar också öl från danska Harboes Bryggeri och Royal Unibrew. Båda de sa i mars upp avtalet om licenstillverkningen som görs av ryska Moscow Brewing Company. Men de senare fortsätter trots det uppsagda avtalet.

– Det överraskar mig. Vi sa omedelbart att vi vill inte vara en del av detta. Men det är svårt att hantera våra krav i Ryssland, säger IR-chef på Royal Unibrew.

Harboes Bryggeri har kopplat in juridisk hjälp för att stoppa den fortsatta försäljningen under danskt varumärke. 

Carlsberg tycks ha krympt användningen av Carlsberg som varumärke och använder i stället Tuborg. Det är för att hålla verksamheten igång tills den är såld, svarar företaget.

– Vi vill – tills det att utförsäljningen är genomförd – fortsätta driva den ryska verksamheten för att säkra anställningar för våra medarbetare. Det är orsaken till att man fortsatt kan hitta Tuborg på hyllorna i Ryssland, skriver kommunikationsdirektör Tanja Frederiksen i ett mail till tidningen.

Carlsbergs besked om att dra sig ur Ryssland kom först efter ukrainska uppmaningar till global bojkott av företaget. Men kruxet för Carlsberg är att de heller inte hittat en köpare av den omfattande ryska marknaden där företaget har en marknadsandel på 23 procent.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024