Annons:

Coq au vin-index och Kievkotlett

Det började med ett ”full english breakfast-index” för att beskriva inflation och prisökningars effekt på en typisk engelsk frukost. Nu har fransmännen fått sitt sätt att mäta prisökningarna i ett ”coq au vin-index”.

Föga överraskande har priserna stigit, mer bestämt med 14,7 procent jämfört med för ett år sedan. Det trots en jämförelsevis låg inflation i Frankrike. Den engelska frukosten har däremot ökat över 20 procent.

Något motsvarande Kievkotlett-index finns inte av lätt insedda skäl i Ukraina. Den som vill hylla motståndet i Ukraina på årsdagen av attacken på fredag kan däremot få gott om tips på ukrainska mat (och annat) på https://authenticukraine.com.ua/.

Tre rätter som brukar räknas till skaran typiska nationalrätter är naturligtvis rödbetssoppan Borsjtj, som finns i otaliga varianter, Verenyky, motsvarande dumplings fyllda med kött, svamp eller annat, och den zeppelinarformade Kievkotletten.

Den sägs ha anor från Hotel Continental i Kyiv och tidigt 1900-tal. 

”Kyckling Kiev är en ukrainsk kycklingrätt bestående av panerad kycklingfilé fylld med persiljekryddat vitlökssmör”, skriver ICA-köket i sitt recept.

Den Kievkotlett som under Sovjettiden serverades på Fackföreningarnas hotell i Moskva var däremot ingen delikatess, och visar effekten av att fritera eller översteka Kievkotletten för hårt, kan vi avslöja. Dess ”skal” var närmast ointagligt.

ICA-receptet på Kyckling Kiev

Ingredienser (fyra portioner)

1 vitlöksklyfta

50 g smör

2 msk hackad persilja

2 msk skuren gräslök

1 citron

salt och peppar

4 kycklingbröstfiléer

1 ägg

1/2 – 1 dl vetemjöl

1 – 1 1/2 dl ströbröd

4 msk olja

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°C.

Skala och riv vitlöksklyftan fint. Blanda smör med vitlök och örter. Smaksätt med några droppar pressad citronjuice, salt och peppar. Forma 4 lika stora ”korvar” av smöret, lägg dem på en assiett och sätt in i frysen i ca 20 minuter (för 4 port).

Skär en ficka i den tjocka delen av kycklingfilén, fyll fickan med smöret. Vispa upp ägget.

Vänd kycklingfiléerna först i mjöl sedan ägg och sist i ströbröd, se till att paneringen täcker runt om.

Bryn kycklingen runt om i olja, krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form och sätt mitt i ugnen 15–20 minuter eller tills innertemperaturen är 72˚C. Servera med rostade potatisklyftor och grönsallad.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024