Annons:

Annons:

”Det öppnar massa möjligheter”

Kinesiska HNA Groups planerade köp av Carlson och Rezidor skakar om hotellsverige. Travel News har ringt runt och pejlat reaktionerna. Affären kan öppna möjligheter för Rezidor i Kina – och göra Sverige mer attraktivt för kinesiska resenärer.

Även om ryktena har surrat en tid slog nyheten ändå ner som en bomb. Familjeföretaget Carlson väljer att sälja hela sin hotelldel till den kinesiska jätten HNA Group. Affären omfattar därmed även Rezidor, som till 51,3 procent ägs av Carlson Hotels.

Bai Haibo, vd för HNA Hospitality Group, hyllar I ett pressmeddelande Carlson Hotels varumärken och ledning.

– Vi ska bygga vidare på det för att etablera oss på den amerikanska marknaden och öka vårt avtryck i den internationella resenäringen. Vi ser fram emot att jobba ihop med deras ledning, anställda, franchisetagare, leverantörer och kunder för att öka tillväxten genom att investera kraftigt i verksamheten, säger Bai Haibo i pressmeddelandet.

HNA Group är ett jätteföretag med verksamhet inom bland annat flygindustrin, resebyrå, hyrbil och turism.

Enligt uppgifter till Travel News ska Rezidor i Stockholm i dag träffa både de kinesiska köparna och de amerikanska säljarna.

Malin Franck, i dag affärsområdeschef i Winn Hotel Group och hotelldirektör på Radisson Blu Riverside Hotel i Göteborg, var 2010 hotelldirektör på Radisson Blu i Peking.

– Jag ser ingen risk med det här, snarare möjligheter. Det här kan stärka Rezidors varumärken på en marknad där de är relativt okända, säger Malin Franck.

Enligt henne är Rezidor i dag en liten spelare på den asiatiska marknaden.

– På mitt hotell i Kina var 50 procent av gästerna från västvärlden, resten var från den asiatiska marknaden.

Hon tycker inte att affären är ologisk.

– Jag verkar i Göteborg. Här har vi Volvo, och vi har fotoföretaget Hasselblad som har fått en kinesisk finansiär. Så för mig är det inte ologiskt med tanke på var tillväxten i marknaden finns. Men amerikanerna är säkert vansinniga.

Hennes chef Anders Junger, vd för Winn Hotel Group, är inne på samma spår.

– Tittar vi på den globala turismen, som väntas växa med 4–5 procent om året de närmaste decennierna och där asiater står för en stor del av den tillväxten, kommer det öppnas massa intressanta möjligheter med ett kinesiskt bolag som ägare, säger Anders Junger.

På kort sikt har affären ingen betydelse.

– Våra franchiseavtal för varumärkena Radisson Blu och Park Inn, det finns inget som stipulerar om bolaget byter händer. Kortsiktigt kommer det inte betyda någonting. På lång sikt; de köper kända varumärken för att de ser en möjlighet att utveckla dem.

Anders Junger nämner också vad innehavet av 51,3 procent av börsbolaget Rezidor betyder för HNA Group.

– Nu har det kinesiska bolaget två alternativ: att lägga ett bud på hela Rezidor och köpa ut det från börsen alternativt att sälja av för att komma under 30 procent i ägarandel.

Anders Nissen, vd för börsnoterade Pandox, säger sig inte vara förvånad.

– Att Carlson säljer hela sin hotellrörelse har jag ingen kommentar till. Men att Rezidor omfattas av en konsolidering är jag inte överraskad av. Det är ett bra bolag så det är attraktivt att köpa. Och de är inte tillräckligt stora, så de passar in i många av de stora aktörernas expansionsplaner, säger Anders Nissen.

Han är inte heller överraskad av att kapitalet kommer från Kina, och exemplifierar med att kinesiska Anbang nyligen försökte köpa Starwood.

– Kinesiskt kapital köper sig in i europeiska och amerikanska hotellbolag av tre skäl: de vill expandera verksamheter in i Kina, de får med sig kompetens, system och arbetsmetoder och de har behov av att investera pengar utanför Kina.

Charlotte Bluhm, hotelldirektör på Radisson Blu Strand Hotel 2004–2009 och i dag konsult på Hops Management, läste precis nyheten. Hon tänker i första hand på möjligheterna.

– Kina är en stor hotellmarknad, det är min spontana reaktion, tillväxten där är jättestor. Det ska bli spännande att se om företagskulturen kommer att påverkas på något sätt, säger Charlotte Bluhm.

Martin Creydt, Nordenchef för Rezidor 2003–2007 och i dag operativ chef på Scandic, blev förvånad när han läste om nyheten.

– Det är trots allt med viss förvåning man noterar en sådan händelse. Ett familjeägt företag som Carlson kunde man tro att det skulle fortsätta som det alltid gjort. Det hade varit enklare att förstå om ett börsnoterat bolag eller ett riskkapitalbolag gjort en sådan affär. Men ett ägarbyte tror jag inte kommer påverka hotellen under överskådlig framtid, säger Martin Creydt.

 

Fakta

HNA Group har verksamhet inom bland annat flygindustrin, resebyrå, hyrbil och turism.

HNA Hospitality äger och driver över 450 hotell i Kina och andra länder.

I koncernen ingår HNA Aviation med över 800 plan i flottan som trafikerar mer än 700 rutter.

HNA Group omsatte 2015 cirka 250 miljarder kronor.

Carlson Hotels har 1 400 hotell i 115 länder.

Rezidor består av över 450 hotell i 80-talet länder. 2015 omsatte bolaget 997 miljoner euro.

I affären, som är villkorad av ett godkännande av aktuella myndigheter, köper HNA Group 100 procent av Carlson Hotels. Därmed ingår Rezidor, som till 51,3 procent ägs av Carlson Hotels.

Affären förväntas bli klar under andra hälften av 2016.

En kommentar

  1. Pelle: Bortsett från Nissen har de andra tre nog inte tillräckligt internationell insyn för att kunna kommentera detta...
    Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 KOMMENTARER ÖPPNA
Affärsresesäljare
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
Projektledare Grupp & konferens
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
Specialist Tour Coordinator / Project Coordinator
Sista ansökningsdag:
13 februari 2019