Annons:

Grands nya flaggsvit kostar 48 000 kronor per natt

Vi inspekterat och har pratat med mannen bakom inredningen.

Nu inviger Grand Hôtel sin nyrenoverade flaggsvit högst upp i huset. Sviten består av två sektioner. Någon kostnad för projektet vill vd Pia Djupmark inte avslöja. Men den nya sviten ingår i en större uppfräschning av hotellet som även innefattar en ny ljusare färg på byggnaden. Originaldetaljer på fasaden har också återställts.

Ansvarig för utformningen av de två sviterna högst upp bakom den stora skylten är den svenska designern Martin Brudnizki. År 2000 startade han Martin Brudnizki Design Studio (MBDS) i London och 2012 öppnades en filial i New York.

Martin är verksam över hela världen inom hospitality med kunder som Four Seasons, Rosewood Hotels & Resort, Soho House Group, Caprice Holdings och The Royal Academy of Arts. MBDS gör även i mån av tid privata hem.

– Detta är mitt första projekt i Sverige. Det har inte blivit av tidigare, kanske är vi för dyra.

Sviten består av två avdelningar. Tillsammans kostar de två rummen 48 000 kronor natten. Den vänstra sviten kostar 28 000, men då får du tillgång till den nybyggda terrassen en trappa upp. Utsikten högst upp är 360 grader. På nära håll kan du beundra de internationella flaggorna som hissas på Grands tak varje morgon. Detta sker strax efter det att den svenska flaggan vajar på Stockholms slott mittemot.

Förr var det ett lagbrott att hissa flaggan före statschefen, men så är det inte längre. Men Grand vill ändå inte föregå flaggan på slottet.

Inredningen består av möbler som Martin Brudnizki skapat speciellt för sviten. Bland annat badkaret. Men det finns även nyinköp och antikviteter. Det har även tillkommit en vedeldad spis.

– De som bor här lever speciella liv. Många stannar på rummet hela tiden de är i stan. Då ska det finnas många platser att vara på. En matsal, ett frukostbord, en soffa att titta på tv och ett stort badrum.  

Det viktigaste när gästen kommer in på rummet är att hen kan se ut. Vindslägenheter har en tendens att bli mörka och flaggsviten är inget undantag. Det var först 1950 som rummen byggdes om för att ta emot gäster. Förra gången den 185 kvadratmeter stora sviten fick en renovering var 1995.

Denna gång har Martin Brudnizki bland annat flyttat väggar i hallen så att det första gästen ser när dörren öppnas är Stockholms slott på andra sidan vattnet.

– Nu ser du rakt ut genom ett fönster. Jag har valt att ha mycket färger. Det ska kännas som hemma. Jag är uppvuxen med Josef Frank som min mamma tyckte mycket om.

Flaggsviten är Grand Hôtels tredje största och dyraste. Ännu finare och större är fortfarande Prinsessan Lilians och Bernadotte sviterna.  

 – Det rullar på bra med bokningar, säger vd Pia Djupmark när vi kommer till RevPAR.

Snart firar den svenska riksbanken 350 år. Då väntas många internationella gäster till stan och många väljer att bo på Grand Hôtel.

Hotellet som invigdes 1874 vill fortsätta att vara innovativt.

– När vi öppnade hade vi dubbelt så många vattentoaletter som på Stockholms slott. De hade en…

Grands samarbete med Martin Brudnizki verkar ha flutit på bra. Ytterligare 18 rum finns på to do-listan och det är inte omöjligt att även detta uppdrag går till Martin Brudnizki. Brexit har lett till fler projekt i USA och färre i London. Före Brexit var situationen den omvända.

 

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024