Annons:

Annons:

Hotellstrejk i Norge

Igår söndag gick 3 500 anställda i hotell- och restaurangbranschen i Norge ut i strejk. Men orsaken är något av den motsatta mot hur det brukar låta i Sverige.

Den norska strejken startade klockan 8 på söndagmorgonen. Uppemot 3 500 anställda i hotell- och restaurangbranschen strejker, vilket innebär att flera hotell i bland annat Oslo tvingas hålla stängt, rapporterar TT.

En orsak är att facket vill ha rätt till lokala förhandlingar, vilket NHO (motsvarande Svenskt Näringsliv) inte vill acceptera.

– Alla andra förbund i NHO har för många år sedan accepterat rätten till lokala löneförhandlingar, säger fackledaren Jørn Eggum enligt TT.

NHO tycker att det är orimligt.

– Vi hade ingen möjlighet att acceptera sådana krav, säger chefsförhandlaren Jostein Hansen.

I Sverige är det ofta arbetsgivarsidan som velat ha lokala förhandlingar, för att kunna jobba mer med individuell lönesättning, medan den fackliga sidan oftare har kämpat för generella lönepåslag för alla.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Specialist Tour Coordinator / Project Coordinator
Sista ansökningsdag:
13 februari 2019
Projektledare Grupp & konferens
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
Affärsresesäljare
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019