Annons:

Annons:

Ny europeisk hotelljätte skapas

De skandinaviska hotellföretagen First Hotels och Belvar slår sig samman för att erövra Europa. Sammanlagt omsätter företagen drygt två miljarder norska kronor, men siktar på att fördubbla dagens nivå på bara två år, enligt ett pressmeddelande.

Den nya koncernen ska heta Maribel och ha ett tredelat och likställt ägarskap mellan de två ägarna av Belvar, Mads Jacobsen och Rune Firing, samt grundaren av First Hotels och Flying Elephant-koncernen, Asmund Haare. Utöver hotellkedjan First Hotels bidrar Haare med hotelldriftföretaget Tribe Hotels i den nya konstellationen.

– Portföljerna passar väldigt bra ihop, och det här är en av de gånger då det totala beloppet överstiger värdet av de enskilda faktorerna, säger Mads Jacobsen, CEO i Belvar.

Maribel kommer initialt att ha över 11 500 rum i portföljen i totalt 12 länder. Idag drivs hotellen under varumärkena First Hotels, Moxy och Courtyard by Marriott. 

Stora expansionsplaner

Belvar har på bara några år blivit en betydande europeisk samarbetspartner till världens största hotellkoncern – Marriott. Företaget har tecknat avtal för driften av över 9 000 nya rum på totalt 45 hotell som ska öppnas under de kommande två åren. Då kommer den nya koncernen att vara representerat i 15 länder. Samtidigt kommer omsättningen att stiga från två till fyra miljarder norska kronor, med en klar ambition om fortsatt tillväxt.

– Mads och Rune har gjort ett formidabelt jobb med att bygga upp Belvar till ett av Europas mest spännande och expansiva hotellbolag. Tillsammans har vi god täckningsgrad i Europa, och företaget befinner sig i stark utveckling, menar Asmund Haare.

I Maribel blir Asmund Haare styrelseordförande, medan Mads Jacobsen, Rune Firing och Simen Haare blir styrelsemedlemmar.  Mads Jacobsen blir CEO för både Maribel och Belvar, medan Rune Firing fortsätter som styrelseordförande i Belvar.  

Nästa generations driftsbolag 

Den europeiska hotellbranschen präglas av stora, tunga internationella aktörer. Belvar, som är koncernens operativa bolag, åker upp i översta divisionen inom europeiska hotelloperatörer efter fusionen men kommer att behålla dagens effektiva organisation. 

– Belvars organisation är relativt platt, med korta kommunikations- och beslutsvägar. Trots att företaget är ungt och har betydande geografisk bredd upplevs organisationskulturen som tät och solid. Belvar representerar utan tvivel nästa generationens hotelloperatörer och sätter nya normer för verksamhet, företagskultur och innovation, säger Asmund Haare.

Med ökad volym kommer också bättre relevans och attraktion för morgondagens hotellgäster och för portföljutvecklingen.

– Ett av de större motiven bakom fusionen är att öka volymen betydligt. Inte bara kommer vi att förbättra vår konkurrenskraft genom att extrahera stordriftsfördelar, utan volymökningen kommer också att fungera som dörröppnare till nya marknader, både när det gäller slutkunder och tillväxt i antal hotell, fastslår Mads Jacobsen.

Han lägger betonar vidare att detta inte minst kommer att gälla First Hotels.

– Vi vet att de flesta europeiska hotell är kedjeoberoende, en position som blir alltmer krävande till följd av de senaste årens enorma teknologiska utveckling. En av våra styrkor är att vi är varumärkesoberoende, något som medför att vi kan hitta det varumärke som passer bäst för destinationen, produkten och kulturen. Med First Hotels med i teamet har vi ett varumärke som har bevisat sin europeiska potential, med produkter och tjänster som skräddarsys för enskilda hotell oberoende av läge, säger Rune Firing.

Business as usual

Fusionen kommer också att vara positiv för hotellkedjans gäster och anställda.

– Detta avtal ger våra gäster fler First Hotels att välja mellan och större geografisk spridning, men de kommer utöver detta knappt att märka av fusionen. För våra anställda betyder det först och främst nya möjligheter i en ännu större koncern. I fusioner av den här storleken är det naturligt att vi går igenom organisationerna noggrant och att det finns enstaka rockader, men vi vill ta med alla kompetenta kolleger, menar Asmund Haare. 

Även Belvar-hotellen kommer att fungera som vanligt. Även om tillväxten för de kommande åren är kraftig håller företaget dörren fortsatt öppen för nya varumärken. 

– Vår organisation är stadig och väl rustad för en betydande portföljtillväxt. Även om vi kommer att öppna två hotell i månaden i snitt under de kommande 24 månaderna så välkomnar vi gärna nya varumärken till Belvar och fortsätter kommunikationen med potentiella samarbetspartner framöver, avslutar Rune Firing. 

Faktaruta Maribel

Etablerat: 2018

Omsättning: Cirka 2 miljarder NOK

Portfölj: Över 100 hotell med fler än 11 500 rum

Belägenhet: Norge, Sverige, Island, Danmark, England, Skottland, Tyskland, Italien, Nederländerna, Spanien, Polen och Belgien.

Driver hotell för varumärkena: First Hotels, Moxy och Courtyard by Marriott

Styrelse: Asmund Haare är styrelseordförande med Rune Firing, Mads Jacobsen (CEO) och Simen Haare som styrelsemedlemmar.

Pipeline: 45 hotell under uppförande med totalt nästan 10 000 rum, inklusive ytterligare varumärken som Moxy, First Hotels, Residence Inn, AC by Marriott och Marriott Hotels.

Faktaruta Belvar

Etablerat: 2011

Omsättning: Cirka 1 miljard NOK

Portfölj: 13 Moxy och 3 Courtyard by Marriott (3 551 rum)

Pipeline nästkommande två år: 45 hotell och över 9 000 rum

Etablerat i: Norge, Tyskland, England, Skottland, Italien, Polen, Nederländerna och Belgien

Faktaruta First Hotels: 

Etablerat: 1993

Omsättning: Cirka 1 miljard NOK

Portfölj: 92 hotell med sammanlagt 8 331 rum

Etablerat i: Norge, Sverige, Danmark, Island och Spanien

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Vulkanresor söker en resekonsult till Umeå
Sista ansökningsdag:
14 juni 2019
Är du vår nya Key Account Manager?
Sista ansökningsdag:
7 juni 2019
Affärsresesäljare – Kalmar
Sista ansökningsdag:
7 juni 2019
AFFÄRSRESESÄLJARE GÖTEBORG
Sista ansökningsdag:
27 maj 2019