Annons:

Annons:

Petter Stordalen: “Därför tjänar vi mindre pengar än våra konkurrenter”

Travel News fick en lång telefonintervju med Nordens mest kända hotellmagnat Petter Stordalen i samband med att han invigde sitt nya budgethotell i Västerås förra veckan.

Vad gör du i Västerås?

– Jag öppnar ett nytt hotell. Det är 150 rum och 200 bäddar. Det har en stor lobby som du kan ha möten i. Det är två minuters promenad från tågstationen till hotellet. Ungefär 50 meter.

När började ni planera detta hotell?

– För ungefär två år sedan. Vi har haft ett bra samarbete med fastighetsägaren Klövern. Normalt brukar det ta lite längre tid. Västerås är Sveriges femte största stad med 130 000 invånare. Det är tio mil från Stockholm. Här finns många stora företag som ABB och Bombardier. Här ligger Mälardalens högskola och det finns en stor offentlig sektor. Det finns många små teknikföretag. De behöver alla ett bra budgethotell.

Vem analyserar era siffror?

– Vi bryr oss inte så mycket om konkurrenterna. Vi koncentrerar oss på våra gäster. Vad finns det för potential i staden? Här finns en massa globala företag. De behöver någonstans att bo utan att tömma plånboken. De får ett modernt hotell med fantastisk atmosfär.

Vad kostar det billigaste rummet?

– (Petter kollar med en chef på plats.) 499 kronor är vårt kampanjpris just nu på ett enkelrum.

Tjänar ni några pengar på det priset?

– Vi tänker alltid: people, planet, profit. I den ordningen. Vi sitter inte och räknar på allt. Vi byggde At Six, Hobo och TAK i Stockholm, det blev dyrt, men har blivit en enorm succé. Här i Västerås har vi XXL-rum med åtta bäddar och två toaletter. Det gör att ett idrottslag kan få plats hos oss.

(Spana in när Petter testar rummet här.)

Vi byter ämne. Stockholms hotellmarknad är tuff just nu. Vad är din analys?

– Vi har tagit stora marknadsandelar. At Six är ett high end-hotell som går jättebra. Vi har också ett nytt Comfort Hotel Xpress vid Centralen som är det billigaste i Stockholm. Vi har tio olika varumärken. Det gör att vi når många fler än våra konkurrenter. Jag sover gott om natten. Vårt Clarion hotell på Arlanda är en stor succé. Nu bygger vi ett nytt budgethotell med 500 rum precis bredvid. Många tycker vi är galna, men känner du till Airbus 380?

Ja.

– Det är 20 platser i första klass, 60-80 i business och 400 budgetstolar. De behöver också någonstans att bo när planet går tidigt eller när planet är försenat och de måste sova över på flygplatsen. Vi bygger ett sånt hotell vid Arlanda och ett vid Kastrup. De är klara 2019.   

Du har 190 hotell i dag, hur är det om tre år?

– Vi bygger 5-6000 nya rum just nu så de kommer att finnas. Vi har gjort oss av med några dåliga hotell i Norge som Scandic har tagit. Det kommer att hända i Sverige också. Vi ska hela tiden bli bättre. Vi ska lämna dåliga hotell och bygga nytt istället. Det gör att vi kommer att tjäna mindre pengar än våra konkurrenter.

Vill du bli en global spelare?

– Mitt mål är att vara världsmästare i Norden. Vi ska ha de bästa och mest unika hotellen. Vi har precis investerat 150 miljoner i Yasuragi utanför Stockholm. Det är ett av världens bästa spahotell. Det är på en internationell nivå.

Har jag glömt att fråga någon viktigt…

– Vem är min favoritkonstnär? Just nu är det Alex Katz, en amerikansk konstnär. Jag tycker också mycket om Jaume Plensa och Antony Gormley.

(I vårens nummer av Travel News kommer ett längre reportage om konsten på Petter Stordalens hotell. Varje år köper Petter Stordalens curator Sune Nordgren samtidskonst för 100 miljoner kronor.)

 

Faktaruta

Namn: Petter Stordalen

Titel: Grundare av Nordic Choice Hotels

Familj: Fru och tre barn

Ålder: 55 år

Bor: Bygdøy strax utanför Oslo

Senaste resa:  Västerås.

Favorithotell ej mitt eget:  La Mamounia i Marrakesh där jag gifte mig med Gunhild och The One&Only Le Saint Géran på Mauritius dit jag ofta reser på julsemester.

Favoritreseapp: Nordic Choice Hotels så klart!

Flygbolag som jag åker helst med: Det bolag som erbjuder mig de bästa filmerna och de bästa rutterna.

Favoritdestination utanför Norden: Just nu Alperna! Älskar att åka skidor.

Detta vet vi inte om dig: Tror att ni vet allt 😉

 

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
ANNONS
ANNONS
Go Active Travel söker en konceptansvarig reseproducent
Sista ansökningsdag:
04 June, 2018
Thabela Travel söker VD till huvudkontoret i Täby
Sista ansökningsdag:
05 June, 2018
Resekonsult
Sista ansökningsdag:
06 June, 2018