Annons:

Annons:

Turbulent hotellår 2011

Eurokrisen, tsunami, askmoln, den arabiska våren och jordbävningar sänkte fjolårets hotellpriser. Turistdestinationer som Phuket, Sharm el Sheikh och Hurghada rasade nästan en tredjedel i pris. Trots allt detta ökade världens hotellpriser i fjol.

Världens hotellpriser steg i genomsnitt fyra procent i fjol. Det visar årets Hotel Price Index som baseras på betalade hotellrum på hotellbokningssajten Hotels.com.

Genomsnittspriset för en hotellnatt i Sverige ökade fyra procent under 2011. Stockholm är fortfarande Sveriges dyraste hotellstad. 

Schweiz har i många år varit det dyraste landet för svenskar att bo på hotell, men i år har Brasilien petat ner Schweiz från toppen och blivit det absolut dyraste hotellandet för svenskarna. New York är dock fortfarande den dyraste staden, med ett genomsnittspris om 1 667 kronor per natt. Både Norge och Danmark är bland de fem dyraste hotelländerna för svenskar.

Eurokrisen märks i hotellpriserna som trots att de så smått håller på att återhämta sig ligger på samma nivå som 2004. Den ekonomiska krisen i Grekland har tvingat hotellägare i Aten att sänka sina priser med tio procent jämfört med 2010. Även i Lissabon och Madrid har hotellägarna tvingats sänka sina priser, med sex respektive fem procent. I Dublin har däremot priserna återhämtat sig och även i Reykjavik börjar askmolnets effekter lätta.

Asien är den enda världsdel där priserna sjönk i fjol. Skillnaderna är stora mellan länder, men i genomsnitt blev en asiatisk hotellnatt 2 procent billigare. I Japan rasade priserna 13 procent, men återhämtar sig. I Bangkok sjönk priserna 5 procent medan de föll drastiskt på Phuket, med hela 20 procent. I Singapore och Hongkong ökar däremot priserna.

Vietnam och Kambodja är bland de absolut billigaste hotelländerna för svenskar. Här betalade vi i fjol i snitt 514 respektive 401 kronor.

Nordafrika drabbades av prissänkningar upp till 32 procent på populära semesterorter som Hurghada och Sharm el Sheikh.

De dyraste städerna för svenskar
New York 1 667 kronor per natt
Rio de Janeiro 1 645 kr
Genève 1 545 kr
Zürich 1 480 kr
Moskva 1 457 kr

De billigaste städerna för svenskar
Hanoi 367 kronor per natt
Phnom Penh 401 kr
Piraeus 495 kr
Ho Chi Minh-staden 528 kr
Hurghada 546 kr

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
ANNONS
ANNONS
Thabela Travel söker VD till huvudkontoret i Täby
Sista ansökningsdag:
05 June, 2018
Go Active Travel söker en konceptansvarig reseproducent
Sista ansökningsdag:
04 June, 2018
Resekonsult
Sista ansökningsdag:
06 June, 2018