Annons:

”Det är en katastrof som rullar in”

Hotelldirektören Uwe Löffler är pessimist om när när ekonomin skjuter fart igen. Kanske i sommar säger han i en stor intervju med Travel News.  Även regeringens krispaket får kritik: “för sent och för byråkratiska”.  Scandics kommande hyressänkning på 500 miljoner är inte heller uppskattad:  - Vi pratar med fastighetsägaren istället för med pressen. Själv ser han fram emot en halverad omsättning 2020 och en förlust på minst 200 miljoner. - Vi kommer att göra en brakförlust. Vi har aldrig varit i närheten av något sådant tidigare.

 Travel News träffar hotellbolaget Ligula Hospitality Group ägare och vd Uwe Löffler klockan 8 i frukostmatsalen på Central Hotel på Vasagatan i Stockholm. Det är måndag och en av morgonens nyheter i Sveriges radio är att svenska hotell i november är ner 84 procent. Uwe sitter helt ensam i den stora matsalen. Om en timme är det styrelsemöte i hans bolag Ligula. Bakom elefanter som Scandic, Nordic Choice och Elite har Uwe de senaste tjugo åren etablerat sig som en större aktör i hotellbranschen. Idag driver han 40 hotell i Sverige, Danmark och Tyskland, fem av fastigheterna äger han själv. Beräknad omsättning före pandemin var strax över en miljard. Nu blir det istället 500 miljoner i omsättning 2020 och en förlust på 200-250 miljoner kronor. 

Uwe har som alla andra aktörer i hotellbranschen sagt upp personal, men vill inte säga hur många. Före pandemin var de knappt 1000 anställda i Sverige.  

Produkterna enligt Ligulas hemsida är följande: ProfilHotels, Collection By Ligula, Motel L, Good Morning Hotels och Apartments By Ligula. Två enheter i kedjan är franchise: Park Inn by Radisson. Följande varumärken: Pipes of Scotland, La Gare, Plaza Grill, The Side Bar, Angelini, The Library Bar och Sofiehof är restauranger.

Bandet rullar.

Hur är läget i hotellindustrin just nu?

– Det är många som tycker att vi ska prata i positiva termer, men jag vet inte vad det hjälper. Det är en katastrof som rullar in. Jag tror att de flesta hade rett ut detta om pandemin tagit slut i höst. Men nu kommer det en smäll till. Vi lever ju från dag till dag. Det är så det funkar. 

 Sist vi sågs hade du 40 hotell och var på väg mot en miljard i omsättning. Var är vi nu?

– Det var väl 1,2 miljarder. I år lär vi hamna på 500. 

”Priskrig om det lilla som finns kvar är inte genomtänkt, men jag får bita ihop.”

På hur många hotell?

– 40. Jag gjorde en jämförelse med Scandics nio månaders rapport och kunde konstatera att vi hade samma tapp i omsättning. Det slår rakt över hela branschen. Det är några destinationshotell som har haft det bra, men jag har inget sånt. Kalmar har gått bra under sommaren. Jag har affärshotell i olika former. Den marknaden är borta just nu. Varför ska man åka till Stockholm, Göteborg eller Malmö? Liseberg och Gröna Lund är stängt. Alla teatrar är stängda. H&M finns ju i Karlskoga också. Det behöver man inte åka till Stockholm för. Hotellbranschen är beroende av att allt annat fungerar. I hela mitt liv har jag sagt att vi är en mellanstation, om man bortser från hotell som ESS group har. De är destinationshotell. Vi andra är en del i en kedja, man ska göra ett affärsbesök, ett säljbesök eller roa sig. Den typen av hotell har det tufft nu. 

Ett ytterligare problem är att när branschen sjunker då är lösningen alltid att sänka priserna och hoppas på mer affärer. Så funkar det inte. Har man som jag har ett gäng lågprishotell så kryper alla ganska nära vår prisbild. Priskrig om det lilla som finns kvar är inte genomtänkt, men jag får bita ihop. Jag minimibemannar alla mina hotell.

 Hur skulle man gjort istället?

– Jag vet inte. Men att sänka priserna är enkelt. Men vi ska ju tillbaka till en normal marknad igen någon gång. Då ska man höja priserna. Då får vi stor turbulens bland kunderna. 

 Blir det ingen höjning av priserna tror du?

– Om du ena veckan vill ha 500 för ett hotellrum och nästa vecka ha 1500… då tittar sig kunderna runt omkring. Då skickar vi kunderna till OTA:erna. De har en större spridning på priserna. Det blir kontraproduktivt. Sen förstår jag att alla vill ha affärer. Men det känns som om alla drar ner brallorna väldigt långt. Väldigt långt. Det måste finnas kvar något värde.

 Scandic har fått ner sina hyror med 500 miljoner. Du är både fastighetsägare och hyresgäst. Berätta om din situation med dina hyresvärdar.

– Vi för också diskussioner med våra hyresvärdar, men inte på samma sätt.

 Vad skiljer sig åt?

– Vi pratar med fastighetsägaren istället för med pressen. Det är den största skillnaden. 

 Vem är din största hyresvärdar? 

– Balder och Brunnsvik.  

Vad säger de?

– Vi sitter på varsin sida om bordet och pratar. Klart att vi har olika uppfattning. Jag har den största respekt för deras inställning. Jag tror att saker går att lösa. Metoden är inte att basunera ut i sin delårsrapport att man ska sluta att betala hyra. 

 Scandic måste väl skriva så i sin delårsrapport?

– 500 miljoner utspritt på fem år. Läser jag årsredovisningen som en aktieägare så måste det innebära att de ska sluta att betala alla hyror. Det vore bättre att de gjorde det när det har hänt. De säger att de ska sluta att betala, men har inte gjort det än. Det är helt fel metod. Det bara retar fastighetsägarna. Det gynnar inte oss andra att de är på krigsstigen. Men alla är desperata nu. Jag tror att Scandic betalar 6 miljarder i hyra varje år. Detta blir en reduktion med 170 miljoner på ett år. Det är långt ifrån löst. 

Framtiden kommer att se annorlunda ut. Hyresavtalen kommer att se annorlunda ut, en part kan inte bara luta sig tillbaka och säg: “betala”. Men det löser inte situationen just nu. Det är bara ett konstaterande. Sen får alla utnyttja sin förhandlingskicklighet och sin relation med fastighetsägaren. 

”200 miljoner är kanske växelpengar för andra, men det är stora pengar för mig.” 

 Hur många fastigheter har du?

– Fem-sex. 

 Du har inte behövs sälja någon? 

– Nej. 

 Hur mår din likviditet?

– Vi har pengar i kassan. 

 Du sa 400 miljoner senast. 

– Den korta likviditeten hos mig är som tidigare. Kanske lite bättre. Det beror på att vi fyllt på med en massa saker. Likviditet och disponibel likviditet är två olika saker. Det som börjar bli tajt är det egna kapitalet. 

 Vad säger du?

– Gör du alltför stora förluster så… vi kommer att göra en brakförlust. Vi har aldrig varit i närheten av något sådant tidigare. 

 Vad är en brakförlust?

– För mig är det över 200 miljoner, närmare 250. Det är kanske växelpengar för andra, men det är stora pengar för mig. 

 Skratt. Jag tror inte det är växelpengar för så många. 

– Att gå från att ha ett bolag som tjänar pengar till en förlust på 250 miljoner kronor är inte så roligt. Det tär på det egna kapitalet och har tvingat oss till lösningar så att vi klarar 2020. Sen får vi se 2021… Kommer det igång eller inte? Ingen kan säga något om detta. 

 Många tror att vaccinet kommer att innebära enorma förändringar. Det tror inte du eller?

– Jag vill inte ta glädjen från dessa människor, men kommer du att vaccinera dig? 

 Jag kommer att göra det. 

– Hmm. Först? 

 Absolut. Jag är inte så orolig. Du kommer att vänta?

– Det är ett framstressat vaccin. Jag har inte tagit ställning till vad jag tycker och tänker. Men positivism är olika hos alla människor. En del måste vara positiva. Har du lånat mycket pengar i banken och sitter och är negativ då stänger banken dina krediter. Andra har andra intressen. Jag försöker vara realist. Vi jobbar tyvärr väldigt kortsiktigt. Vi försöker lösa månad för månad framåt och se vad som händer. Tittar du på bokningsläget framåt så har det aldrig sett så dåligt ut som just nu. Vill man då vara positiv? Ja, det är klart. Men man ska inte lura sig själv. 

De mest desperata är våra politiker. De vet inte hur de ska hantera pandemin. Nu stänger Tyskland ner allting. Den ekonomiska konsekvenserna måste vara enorma. Jag tror inte att regeringarna sitter och räknar. Man försöker bara visa handlingskraft. När Stefan Löfven stod i tv i november och sa… då dog verksamheterna igen. 

Jag håller med Petter Stordalen, det är inga problem att stänga ner. Men då måste man hand i hand komma med kompensationspaket. Detta är ett statligt beslut. Det är ingen i hotellbranschen som har släpat in viruset. Det kommer någon annanstans ifrån. Staten har inte varit förberedd. Så är det i många länder. Nu måste man vidta åtgärder. Men varför ska företagen betala? Vad har vi gjort för fel? Vi har betalat våra skatter hela tiden. Nu ska vi ta konsekvenserna av en underfinansierad sjukvård. Det känns fel. Stödpaketen som kommer ut har en massa restriktioner. 

Finansminister Magdalena Andersson.

Vad tycker du om dem? Permitteringststödet, omsättningsstödet och hyrestödet, vad skulle man gjort istället. 

– Permitteringsstödet är bra, men staten måste ta kostnaden. Det är olika nivåer, ändå står företagen för stora delen av kostnaden. Jag blev uppringd av journalister som tyckte det var konstigt att vi fick detta, men det är ju ett avtal. 

 Hur mycket har ni fått?

– 13 miljoner i permitteringsstöd. Det är inte mycket pengar i sammanhanget. Jag såg att Scandic fått 371 miljoner. Det är frimärkskassan i Scandic. Det löser inget problem. Staten gör ett avtal med företagen: “säg inte upp folk så kompenserar vi er”. Företagen hjälper till så att vi inte skapar för stor arbetslöshet. Men den stora smällen tar företagen. Staten basunerar ut att vi har betalt si och så mycket, men företag har också betalat mycket. För många hade det varit enklare att bara säga upp människor och skicka dem till arbetsförmedlingen. Nu släpper vi hem folk. Det gjorde alla i hopp och tro att det skulle vända. Annars hade man inte gjort det på det sättet. 

När det gäller omsättningsstödet så läggs det in restriktioner hela tiden. Man sätter koncernspärrar, stora företag som Choice och Scandic blir lidande av att de är stora. Jag hamnar mittemellan. Alla blir drabbade linjärt. Varför ska inte alla få fullt stöd? En journalist undrade varför jag tagit så stora utdelningar. (128,9 miljoner enligt Expressen.) Visst. Men jag har lämnat huvuddelen av kapitalet kvar i bolaget. Jag kunde tagit ut alltihopa. Det blir märkliga jämförelser. Utdelningsstopp är ett krav. Det drabbar forskning och allt annat. Alla kommer att hålla in pengarna. Nästa år kommer det att rasa ut pengar. Det hade varit bättre att få dem nu och kunna förbättra sin likviditet. Det blir en ond cirkel. 

 Hur många har ni sagt upp?

– Det vågar jag inte säga. Men det är många. Jag har dragit ner 160 miljoner i personalkostnader, en neddragning med 45 procent. Jag vet inte hur många tjänster det är, vi mäter i timmar. Vi har tagit bort runt 800 000 timmar fram till och med november. Vi har sagt upp väldigt mycket folk, det är jättetråkigt. Nödvändigt förstås. Man kunde ha löst detta annorlunda. Varför kan man inte permittera till hundra procent? Framför allt vad tjänade samhället på att alla satt hemma? 

 För mig är det helt obegripligt? 

– För mig med. Alla var på golfbanan eller i sina trädgårdar. Bauhaus och Plantagen hade full rulle. Varför kan de inte vara med och bygga företagen ännu starkare inför framtiden? Jag var tvungen att skicka hem folk för att jag hade gjort ett avtal med staten. Helt sjukt. Helt obegripligt. Det är samma pengar för staten. Man hade kunnat gjort detta annorlunda. Usch, detta är tråkigt. 

 Finns det något land som du tycker jag gjort det bättre?

– Jag såg att Petter hade gjort en värdering. Jag tycker det är en sorglig historia generellt. Alla länder gör vad de kan, begränsningen är vad de förstår sig på. Effekten av besluten är inte jättekända. Magdalena berättade hur stort omställningsstödet skulle bli, men utbetalningarna blev nästan ingenting. Då kan man fundera på förutsättningarna eftersom så få utnyttjade det. Den frågan måste man ställa sig. Danmark och Tyskland är snabba på att betala ut. I Sverige är en det enorm byråkrati. Hyresstödet i Q2:an är fortfarande inte utbetalda till alla. Vi fick pengar i början på december. Om det var ett likviditetsstöd så kan jag tycka att det är lite lång tid.

 Övriga samhället fungerar bra i corona. Lever de i en bubbla eller är det reseindustrin som får bära korset?

– Vi har inte konsekvenserna klara för oss vad som håller på att hända. När arbetslösheten rullar på… ta våran bransch. Det är ungdomar vi skickar hem. Vad ska de få för stöd? De har köpt eller hyr en bostad. Nu får de reducerat stöd från arbetsförmedlingen. Vem vänder de sig till då? Det blir mamma och pappa som får stiga in igen. Det är de som brukar vara ute och resa hos oss… vi åker in i ond cirkel. Jag tror inte att staten har detta klart för sig. 

Hela vår bransch har bara ingående moms. Staten får betala ut moms till oss för våra räkningar. Det måste innebära att skatteinbetalningarna sjunker. Vi kommer inte att kunna betala någon företagsskatt på många år eftersom det kommer att bli ackumulerade förluster. I förlängningen kommer staten att tvingas höja skatterna för att kompensera detta. Då krymper våra konsumtionsmöjligheter. Det kommer att påverka resandet och våra krogbesök. Att handeln stänger får konsekvenser på fastighetsbolagen. H&M stänger 450 butiker i Tyskland. Jag tror inte att de kommer att öppna alla igen. Det händer saker. Vi har inte överblicken.

 Du tror att det blir en jättelånesäck som vi kommer att släpa med oss de närmaste åren.

– Självklart. Alla har lånat pengar. När detta började hade Ligula 13 miljoner i lån och en checkkredit som var helt outnyttjad. Så ser det inte ut idag. Det ska betalas tillbaka, med en lika stark marknad som 2019 eller blir det en annan marknad. Många skjuter upp sina hyror och vill betala i framtiden. Det blir en skuld till fastighetsägaren. Vi är inne i ett ekorrhjul. Det statliga systemet är inget slutet system, även om alla tror det ibland. Pengarna som de förbrukar kommer utifrån. Det är det privat näringslivet som försörjer den offentliga sektorn. Fungerar inte det privata så blir det inte bra. 

 I Göteborg fortsätter Liseberg att bygga ett nytt hotell och ett vattenland. Gothia ska bygga ett nytt fjärde torn. Det ska byggas vid Järntorget och Karlatornet, Sveriges högsta pinne, ska resas på Hisingen. Kan du säga något om Göteborg. 

– Det fjärde tornet behövs inte. Jag vet inte varför Liseberg ska bygga ett hotell när det finns så många hotell i Göteborg. Jag har svårt för det. Många av de andra sakerna, Draken och pinnen, är tagna i de goda tiderna, sen går det inte att backa ur det. Det är inte så enkelt att ringa upp och säga: “nu river vi kontraktet”. Det är väldigt många projekt som har legat på förhandlingsbordet som aldrig kommer att bli av. Det kommer att bli mycket färre hotell de närmaste tio åren. Den takten vi haft på nyetableringar kommer vi inte se i framtiden. Det kommer att bli svårfinansierat. Petter ska öppna 22 hotell. Med vilka pengar då? Det kostar att öppna ett hotell. Men samtidigt, vad är hans alternativ? Han kommer inte ur kontrakten. Han har skrivit på. Det finns en garanti om du inte fullföljer. Det är lika dyrt att hoppa av som att fullfölja. Han är nog glad för varje dag som det förskjuts och vi närmar oss en positiv hotellvärld. Vi som är lite mindre… skulle jag gå till banken och säga att jag ska bygga ett hotell skulle de ta temperaturen på mig. 

Ligula öppnar nya hotell i Halmstad (t v) och Lund (t h). Illustration: Ligula

Du bygger i Halmstad…

– Det är Alecta som bygger, jag ska hyra. Jag har tre hotell som öppnar under 2021. Lund, Halmstad och Nacka. Det är avtal som är påskrivna innan corona. 

 Det rullar på. 

– För att sig ur det måste man begära sig själv i konkurs. Det är inte den bästa lösningen. Då ryker en massa andra värden. 

 Du tror inte att ekonomin kommer att skjuta fart vid påsk när vaccinet är ute? 

– Vi måste definiera fart. En viss positivism kommer att komma till sommaren. Petter har helt rätt, det finns ett uppdämt behov av att resa. Men vi kommer att vara försiktiga, speciellt om detta håller på hela våren. Titta på Stockholm. Det är helt tomt. Alla är jätteförsiktiga. Att jag är vaccinerad innebär inte att du är det. Det är inte så enkelt att du får en spruta och sen tar bokningarna fart. Det kommer att byggas upp sakta. Aktuellt och Rapport måste börja prata om något annat än alla dödsfall. Merkel måste sluta gråta på sina pressträffar. Det byggs upp en situation runt corona. Den kommer inte att försvinna med ett knäpp i fingrarna. Jag tror inte att det är så enkelt. Jag är kanske för negativ, men det är ett förtroende som ska byggas upp igen.

12 kommentarer

  1. Frederick Matsson: En mycket realistisk bild av läget i stort av en person som kan branschen utan och innan och som varit med i alla år och byggt upp en imponerande hotellkoncern från ingenting!
  2. Maria: Ja det är en katastrof som rullar in och det är en pandemi! Folk dör. Jättesynd om alla företagare som drabbas men detta är inte regeringens fel.
  3. Anonym: Varför ska staten ge dig pengar när du sparkar folk och vägrar berätta hur många?? Jag har det svårt att förstå hur du skriker efter skattepengar när du går med förlust medan säger ingenting när du gå med vinst!!! Var är ditt ansvar som affärsman att driva sitt företag på gott och ont??
  4. Gottfrid: Måste vara jobbigt att vara så pessimistisk, och att leva i skuggan av Stordalen (uppenbarligen, med tanke på alla referenser till honom).
  5. Erik: Äntligen en hotellägare med en realistisk bild av verkligheten. Sen kan jag väl hålla med om vad andra skrivit, om att allt inte är regeringens fel. Och anledningen till att Scandic inte vill betala hyra, är för att aktieägarna vill ha utdelning så fort som möjligt. Inte för att det är nödvändigt för överlevnad. Samtidigt som man vill ha stöd från staten. Såna bolag borde bli utan alla former av stöd
  6. Realisten: Jag förstår inte hur man kan ifrågasätta vaccinets betydelse för att nå en vändning. Utan ett vaccin kommer hotellen att förbli tomma till 2023. Sedan betyder regeringens stödåtgärder nästan ingenting. Varför lät man inte personalen arbeta 100% - trots att de var permitterade. Antalet varslade hade ändå blivit lika högt. Vår bransch har - genom regeringens delegering till FHM - blivit en nära nog omöjlig kamp för överlevnad.
  7. Egen företagare: Jag instämmer fullständigt i, vad var och är meningen med att låta företagen permittera folk för att dem skall ha mer fritid - det hjälper inte företagen att komma på fötter igen! Personalen hade behövts för att hjälpas åt att arbeta sig igenom krisen tillsammans. Och hur skall personalen komma tillbaka motiverad att arbeta 100% för nästintill samma lön som att ligga hemma och kolla på netflix! Så socialistiskt och dåligt av staten. Vart tog arbetslinjen vägen i denna kris när företagen blöder?
  8. Wolfrine: Ok. Men är det inte just själva arbetsgivare som ansöker om permittering??? Det är inte arbetstagarensbesult. Företagare vill utnyttja möjligheten att spara lite pengar när staten går in och hjälper till. Tyvärr finns oxå få företag som säkert har permitterat folk utan att behöva göra det.
  9. Plåt: Verkligheten som den ser ut! Rakt på sak, utan förskönande. Tuffa tag ett par år kommer att bli vardag. Nytänkande, kreativa och produktiva lösningar tas till nya nivåer.. En branch van vid tuffa tag och nytänkande kommer att överleva även denna kris även om det blir till att vända på var krona under ett par år!
  10. Steffen: Ärlig, intelligent och klarsynt. En hotellägare som vågar berätta hur allvarligt läget är. Min största respekt för Ligula för detta och min förhoppning dom står sig starka genom krisen.
  11. Anonym: Dags att byta jobb!! Ingen efterfrågan inga pengar!!!
  12. Anonym: Den lite tragikomiska problematiken är att stora börsnoterade företag som t.ex Scandic får mångmiljonstöd för att inte gå i konkurs. Men inte för att bolagen är en viktig samhällsfunktion, utan för att de är så stora att antalet som skulle förlora jobben om de gick under, är för många. Det är absurt att man måste hålla liv i ett företag pga det. Det borde införas krav på möjlighet till "självförsörjning" under en tid, i extraordinära situationer, baserat på hur stora företagen är.
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024