Annons:

Annons:

Elite Hotels satsar 350 miljoner i Södertälje

Elite Hotels of Sweden köper och omvandlar Astras före detta huvudkontor till ett högklassigt destinationshotell. I Travel News intervju berättar vd David Halldén och ägare Bicky Chakraborty hur och varför.

Elite Hotels har kommit överens med Acturum Real Estate AB (ägt av PEAB och Wallenbergägda FAM) att köpa byggnaden som fram till sammanslagningen med Zeneca 1999 var läkemedelsbolaget Astras huvudkontor i Södertälje. Södertälje är idag en av Sveriges snabbast växande städer och fastigheten är belägen i Norra Stadskärnan, alldeles invid Södertälje kanal.

Varför köper ni Astras gamla huvudkontor?

– Det är en fantastisk byggnad som kommer att bli ett otroligt fint hotell. Det finns många företag i närheten som behöver ett  högklassigt hotell. Volkswagen, Astra och Scania bland annat. 

David Halldén, hur länge har affären varit på gång?

– Vi har haft en diskussion i ett års tid om detta. Frågan var som vi skulle köpa fastigheten eller om vi skulle hyra. Det slutade med att vi köpte fastigheten, vi har en långsiktig tanke med denna satsning. Det var Sveriges dyraste kontorsfastighet på sin tid. 

Det kommer att bli 160 rum när det är klart hösten 2020. Elite Hotels strategi är att köpa gamla hus och byggnader och förvandla dem till hotell. Modellen kan tyckas krånglig om man jämför med Nordic Choice och Scandic som ofta bygger nytt från början. 

– Vad vinner vi på det? Vi har en långsiktig modell där vi har stor fokus på att förvalta och utveckla bra fastigheter. Det finns något i en gammal byggnad som är unikt. Det kommer att bli rum med känsla. Detta är en stor del i vår gästupplevelse och i vårt hållbarhetstänk

Finns det kapacitet i Södertälje att bära ett stort  högklassigt hotell? 

– Vi tror det och har fått goda signaler från näringslivet, men ambitionen är att locka gäster från hela Stor-Stockholms regionen. 

Bicky Chakraborty, varför köpte du denna fastighet?

– Det är samma anledning som jag köpt saker i 36 år. För att leverera en utomordentlig gästupplevelse och för tjäna pengar. Det är vad vi gör. Vi köper och driver hotell. 

Är det inte lite krångligt att köpa gamla hus och förvandla dem till hotell? 

– Visst skapar det en del utmaningar, men det det finns fördelar också. Det finns redan 100 parkeringsplats och många fina konferensrum med påkostade kalvläder fåtöljer, sånt hittar du ingen annanstans.

Förvärvet har en budget på 350 miljoner kronor.  Var kommer pengarna ifrån?

– Vi har god likviditet. Vi har lånat en del pengar. Men våra fastigheter är bara belånade till 33 procent av marknadsvärdet. Vi har tjänat pengar i alla år utom ett på nittiotalet. Vi hade valet mellan att hyra och själv äga och det visade sig vara mer fördelaktigt för oss att äga. Det är inte alla som får så bra förutsättningar och ränta, men det fick vi. Tydligen är vi bedömda av banken att göra ett bra jobb. Men trots att vi tjänar pengar går allt inte på räls. Vi måste ha en produkt som gästerna väljer att komma till. 

Det nya hotell ska stå klart hösten 2020.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
RES och Travel News söker webbredaktör
Sista ansökningsdag:
20 februari 2019
Affärsresesäljare
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
Projektledare Grupp & konferens
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
MSC Cruises söker 2st resesäljare
Sista ansökningsdag:
26 februari 2019
Senior Direct Sales and Servicing Agent
Sista ansökningsdag:
11 februari 2019