Annons:

Petter Stordalen: “Sommaren 2021 blir euforisk”

Efter påsk och vaccineringen kommer samhället i gång. Och speciellt reseindustrin. Det är Petter Stordalen övertygad om i en intervju med Travel News.  Han är också övertygad om att hans bolag kommer att överleva corona och komma ut på andra sida starkare och bättre. Några planer på att ta externt kapital finns inte. - Jag är ett privatägt företag och måste klara mig för egen maskin, säger Petter Stordalen. Och när han blir pensionär kommer att Nordic Choice Hotels försäkring mot pandemier att trilla in på kontot.  - Det handlar bara om att vara uthållig. Och det är jag. 

At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm är ett av Petter Stordalens signaturhotell .

Det har gått tio månader sedan Travel News intervjuade Petter Stordalen senast. I början på februari möttes vi på det nyöppnade Comfort-hotellet på Arlanda. Sedan dess har hela världen förändrats, men Petter Stordalen är sig lik i spektakulära kläder och med en okuvlig entusiasm. Han är på inget sätt opåverkad av pandemin, men att den skulle knäcka honom eller något av de stora företag han är storägare i finns inte på kartan. Den stora planen att Nordic Choice och Ving ska växa i Norden ligger fast. Petter Stordalen har säkrat finansiering samtidigt som en stor del av hans medarbetare har blivit varslade eller uppsagda. Målet är att så många som möjligt ska komma tillbaka, men när det ska ske vet ingen.  

Petter Stordalen: ”Mitt mål är att vara världsmästare i Norden.”

Vi träffar Petter Stordalen på ett av hans flaggskeppshotell i Stockholm: At Six. Personalen är alla ikläda munskydd och i övrigt är det ett nästan öde hotell. I de vita marmortrapporna upp till restaurangen står en glittrande julgran. Längst in i konferensdelen i en glasmonter hänger den gyllene Michael Jackson-jacka från Balmain som Petter Stordalen hade på sig vid invigningen av hotellet för fyra år sedan.

I en soffa mitt emot sitter huvudpersonen själv i en svart MC-jacka och svarta byxor. Han blir intervjuad av Di-tv:s utsända Andreas Johansson. Petter Stordalen får frågor om både sitt professionella liv och sin nya kärlek.

I bakgrunden står Nordic Choice Hotels  vikarierande kommunikationsdirektör Kenneth Hultgren. 

Vi byter intervjuplats till baren i andra ändan av hotellet. 

Petter tar in kaffe och mineralvatten.

Bandet rullar. 

Foto: Elinor Wermelin

Först frågan är: hur mår du?

– Jag mår bra. Men den här krisen handlar om den enorma grupp människor som vi har tvingats att permittera och några av dem har vi sagt upp. Den dimensionen på krisen upplever jag att många inte förstår. Jag hörde att du kommenterade SAS kvartalsrapport som kom i dag. Siffrorna var inte alls bra. Samtidigt var det intressant att SAS är det flygbolag i Europa som flyger flest rutter. SAS har fler flygplan i luften än Lufthansa. 

 

Det är många flygplan i Norge… men de flyger. 

– Det är det viktigaste. Det är många saker som gör att jag mår bra. Allt jag trodde på före krisen har fungerat bra i krisen. Före krisen var Nordic Choice det bästa bolaget när det kom till kultur. Det finns undersökningar som visar detta. Vi bestämde oss tidigt att vi ska vara det bästa bolaget genom krisen och på andra sidan krisen. Det handlar mycket om människor. Det är mycket snack om de ekonomiska konsekvenserna av krisen, men tänk på de mänskliga och sociala kostnaderna. De är enorma. Vårt mål är att ta de bolag vi har investerat i genom krisen och det kommer vi att klara. I slutet på februari och början på mars bestämde vi oss för detta. Torgeir (Nordic Choice vd) har arbetat i branschen i 25 år. Vi har klarat av fem kriser, men vi har aldrig sett något som detta tidigare.

“Jag har testat mig en gång i veckan i snitt” 

Hur skyddar du dig själv? Du visade upp din ansiktsmask före vi började intervjun.         

– Jag följer reglerna strikt i det land jag är i. Nordic Choice var tidiga med safe stay. Vi var det första bolaget som introducerade mask för alla anställda. Våra teknologiska lösningar sedan tidigare innebar att vi kunde följa god smittohygien. Det finns handsprit överallt. Jag har alltid med mig min mask. Jag har varit mycket i karantän i Norge, det måste jag vara när jag kommer från Sverige. Det innebär att jag har min egen kohage på kontoret. Jag träffar de centrala cheferna på Nordic Choice varje dag. Det har vi gjort under hela krisen. 90 procent av de saker vi gör kan vi inte lösa på hangout eller meets. Sen har jag varit hemma i min bostad i Oslo. Jag känner att jag har varit i en sammanhängande karantän sedan i mars.    

Har du testat dig och har du haft corona?

– Jag har testat mig en gång i veckan i snitt och jag har inte haft corona vad jag vet. 

Sommaren lär har gått bra på Nordic Choice. Vad gick bra och vad gick mindre bra?

– Här är distinktionen viktig. Sommaren gick bra för Nordic Choice, vi tog stora marknadsandelar. Vi gjorde aggressiva kampanjer och gjorde många saker som vi aldrig har gjort tidigare. Torgeir som varit med länge återskapade det nordiska hotellpasset. Det la vi ner på sent 80-tal. Nu tog vi upp det igen och digitaliserade det. Vi skapade många paket som gav reseanledningar. Det gick imponerade bra för oss i Norge. 

Kan du ge oss några siffror? 

– Vi tog stora marknadsandelar. Sommaren blev totalt sett inte så mycket sämre än förra sommaren. Jag pratar om juli månad. Det var katastrof från mars, april och maj. Juni var också dåligt. Augusti blev okej, 40 procents nedgång. September var okej, oktober var okej, men 40 procent ner om du utgår från 2019. Men sen kom second wave och det blev helt stopp i november. Nu är vi inne i december och vi ser samma sak nu. Restauranger som aldrig varit stängda är stängda. Theatercaféen som är en institution i Norge ska ha stängt hela december. Det trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva. Detta kommer att fortsätta i januari och februari. Och troligen även i mars. Det beror på utrullningen av vaccinet som nu kommer. 

Du har affärshotell och hotell för privatresor. Ser du någon skillnad mellan dem?  

– Det är klart att de som är hårdast drabbade är de hotell som lever på internationell business. Bredvid Theatercaféen ligger Continental i Oslo. De beslutade att stänga för att deras kunder var internationella. High end business är helt borta. Får man näringsförbud och förbud mot att resa så är kunderna borta. Det handlar inte om hotellet eller produkten eller människorna eller hur bra du är. Det vara bara det att ingen var där. Det som jag tyckte var fint var att hotellchefen Brockman sa: “vi skickar våra kunder till er”. Det tycker jag är fint. Branschen står tillsammans. Vi är en viktig näring i Norden. I Sverige utgör vi 2,6 procent av bruttonationalprodukten. Vi sysselsätter ett par hundratusen människor. Det är en näring som har betalt miljarder i moms och skatter i många år. Så får man näringsförbud. Och som sedan ska börja starta upp igen när krisen är slut.

 

“Det är konstigt att vi som är en stor koncern och har många anställda ska räknas mindre än små bolag.”

 

Många efterlyser riktade åtgärder mot hotell och restaurang. Vad tycker du om det och hur ska det se ut?

– Det är många som tycker om detta. Danskarna var tidigt ute. De kom med bra paket. Det fanns en förutsägbarhet som branschen kunde förhålla sig till. De sa tidigt att vi kommer att följa med paket genom krisen. Norge gjorde en variant av detta. Sverige valde en annan strategi. Jag tycker det är viktigt för branschen att det finns en förutsägbarhet och en effektiv utrullning av paketen. Om du har en krog är det tufft att komma igenom november och december om pengarna kommer först i februari. Tajming är viktigt. 

Sen är det konstigt att vi som är en stor koncern och har många anställda ska räknas mindre än små bolag. Vi har byggt stora anläggningar och fått internationell uppmärksamhet. Vi har ökat attraktionskraften till Sverige. Vi får relativt sett minst, det finns ett tak på 10 miljoner på stöd under augusti, september och oktober. Det är svårt att förstå. 

Har du pratat med någon i regeringen om detta? Vad säger du till dem?

– Vi kommunicerar inte vem vi pratar med. Men det viktiga för mig är att branschen behöver förutsägbarhet. Branschen behöver en kompensation när den får näringsförbud under den perioden. Säger man till människor: “gå inte på restaurang, bo inte på hotell, du får inte servera alkohol efter en viss tid, du får bara var så många människor där och där.” Då måste man kompenseras. Danskarna var tidigt ute eftersom de förstod vilken betydelse detta skulle ha för Köpenhamn. Om resenäringen går ner i Köpenhamn får det enorma implikationer för alla. Varför är Köpenhamn populärt i maj, juni, juli, augusti och september? För det är då man går till Nyhamn, man går på Tivoli och man bor på hotell. Man spenderar pengar på detta. Går detta ner förlorar man i attraktion. Därför var man tidigt ute. Vi ska igenom det här. Där har de nordiska länderna tänkt lite olika.   

Scandic har gjort en emission och tagit in nya pengar. Hur ser din finansiell situation ut? 

– Det är fördelen med aktiemarknaden. Enda utmaningen är på vilken nivå eller kurs ska jag göra min emission. Behöver Scandic mer pengar kan de göra ytterligare en emission. Precis som SAS gjorde, deras emission var på 12 miljarder. 

Jag tror det var 14. 

– Lufthansa fick bidrag från Tyska staten. Det är enormt viktigt att hålla igång hjulen. Jag är ett privatägt företag och måste klara mig för egen maskin. Det har gått bra. 

Petter A. Stordalen och vd Torgeir Silseth på Nordic Choice Hotels Vinterkonferens.

Varför då?

– Vi hade tio år bakom oss med rekordresultat. Vi hade låg belåning. Den 24 februari gick vi mot ett Ebitda (vinst) på 1,3 miljarder. Vi hade positivt kassaflöde. Vi har enormt mycket kapital tillgängligt. Men när du går från plus 1,3 till minus 1,3 till kanske upp till 1,8 miljarder så finns det ett glapp som måste fyllas. Det måste du fylla. Vi har en väldigt erfaren ledning som varit med i några kriser förut. Det som har imponerat på mig mest är att alla tror att kriser bara handlar om pengar. Men det handlar mest om människor. Det är människorna som tar dig igenom krisen. Ledningen har levererat sitt bästa resultat någonsin. Nordic Choices vd Torgeir Silseth levererar mitt i corona sitt bästa år, samtidigt som vi har det värsta året någonsin. Vi har jobbat tillsammans i 23 år.

Vad hade ett loan to value på 53 procent på våra fastigheter. Det är lågt. Vi hade en aktieportfölj och för de som har följt med så realiserade vi stora delar. Vi var tidigt ute hos bankerna och förklarade att vi behövde låna en miljard till. Jag sålde en fastighet i Stockholm: Amaranten på Kungsholmen. Allt detta gjorde vi vid den absolut värsta tidpunkten, men vi gjorde det för att säkra likviditet. Målet var att ta alla de stora bolag som jag är med i genom krisen. Det inkluderar Ving och vår andel i Hurtigruten och Stureplansgruppen. Där har Vimal Kovac (huvudägare och grundare av Stureplansgruppen) gjort ett fantastiskt jobb. Jag är övertygad om att Stureplansgruppen kommer att vara en vinnare på andra sidan krisen. Det var ett fantastiskt bolag före krisen. De kommer att växa och vara ännu större och bättre efter krisen. Men det är viktigt att vi arbetar tillsammans för att komma igenom krisen. De mål vi satte i mars ska vi leverera på nästa år i mars. Då är det mesta bakom oss. 

“Vi har sagt upp och permitterat 7000 människor”

Scandic berättar i sin senaste kvartalsrapport att de har förhandlat ner sina hyror med 500 miljoner. Är du bättre eller sämre? 

– Först och främst. Detta är ingen skönhetstävling vem som är bäst eller sämst. Hela branschen står inför samma utmaningar. Liten och stor. Det du gjorde får du inte längre göra. Vi får inte längre göra konferenser, arrangemang, våra restauranger får inte ha öppet som de vill och servera vad de vill. Det gäller alla. Hyresvärdarna har varit viktiga och de har bidragit. Det Scandic har gjort hyllar jag bara. De har gjort ett bra jobb. Vi har också gjort ett bra jobb. Men mest av allt, de viktigaste åtgärderna är vad vi gör själva. Vi kommer inte igenom krisen om inte alla bidrar. Det betyder att bankerna måste har hög tilltro till dig. Du måste ha bra personal. Och ett bra förhållande till alla samarbetspartners inte minst fastighetsägarna. Du vet precis som jag att de två största kostnaderna på ett hotell är hyra och personal.   

Hur många har fått lämna sin arbete på Nordic Choice och hur har den processen gått till?

– Det skiljer sig åt mellan de olika länderna. Det finns olika regler, men den stora bilden är att vi har sagt upp och permitterat 7000 människor. Det är ingen som vet hur många vi kan ta tillbaka och hur fort det kommer att gå. Det hänger ihop med när vaccinet kommer. Vårt mål är att ta tillbaka så många som möjligt så fort som möjligt. Men det går inte att kvantifiera hur fort och hur många. 

Känner du att du har haft fel strategi, du har alltid värnat din personal och nu har ändå många tvingats lämna. Du har lovat saker du inte kunnat hålla. Vad känner du inför detta?

– Vi är det bolag som har pratat mest om kultur. Mångfald. Vi är integrationsmotorn i den skandinaviska länderna. Alla som får sin första rad på sitt CV hos oss, de lär sig språket och hittar sin nisch. Denna strategi har fått sin största prövning sedan jag började för 25 år sedan. Men jag tror inte att krisen ändrar något på detta. Jag tror det är tvärtom. Krisen har visat hur viktiga människorna är, nu mer än någonsin. De människor vi har nu är en spegling av vår kultur. Detta har imponerat mest på mig. Alla människor – ledare och chefer – som har varit tvungna att säga upp vänner och kollegor. Det har varit brutalt, de går ut i en osäkerhet. Många står långt från arbetsmarknaden. De blir rädda och osäkra. “Kan jag betala min räkningar?”. De sociala konsekvenserna är enorma. Men Nordic Choice ändrar inte på några av våra fundamentala värderingar vi har haft.

Har ledningen gått ner i ersättning under krisen? 

– De tog ett initiativ att göra detta själva i början av krisen innan jag ens hade frågat. 

Hur mycket, vill du säga något om det? 

– Nej. 

Ni ska stänga några hotell nu under jul och nyårshelgerna. Berätta, varför?

– Det är två saker. I alla städer där vi har flera hotell har de anställda gjort ett formidabelt jobb. De måste också få en paus. Att vara med i den utmaning som vi har varit med i kräver enormt mycket. Det är viktigt med en paus. Många får gå på semester. Vi stänger vissa hotell, men vi täcker gästernas behov. Och sen öppnar vi successivt när behovet kommer. 

Villa Copenhagen.

Vad tror du om 2021?

– Det kommer att bestå av tre faser. Fas ett är till vi är massvaccinerade. Q1 blir väldigt svårt. Mycket krävande, speciellt januari och februari. Efter påsk börjar normaliteten. Jag tror på en normal sommar. Ving flyger till sina destinationer och Sunclass Airways är i luften. Sen tror jag att hösten kommer att bli bra. Det kommer att bli en eufori genom sommaren. Att gå på restaurang och resa till Köpenhamn och bo på Villa Copenhagen… Någon tog ifrån oss det sociala livet vi älskade. Du tänker inte på det förrän det försvinner. Du tänker inte på luften du andas, men när någon tar det ifrån dig märker du hur viktig den är. Så är det också med mitt sociala liv. När det kommer tillbaka kan sommaren bli otrolig. Min fiancee sms:ade mig idag och att hon trodde att vi skulle kunna ta en öl i solen efter påsk med sina vänner efter pandemin. Det tror jag med. Äntligen.

Det var glada miner på Ving när det blev klart att Petter Stordalen tar över bolaget.

Hur mår Ving?

– Dagen när jag gick in i Ving var en av de stoltaste dagarna i mitt liv. Ving är svensk, dansk och norsk historia. De omsatte 15-16 miljarder. Klar etta i alla undersökningar när det gäller marknadsposition och i alla undersökningar. Det var Ving och Spies som uppfann moderna paketresor. Ving var ett world class company före krisen och kommer att vara det efter krisen. De har en kultur som gör att de kommer att komma igenom krisen. Jag har inte ändrat åsikt när det gäller Ving. Det kommer att bli det bolag det alltid har varit. Vi kommer att flyga en sommar som kommer att bli väldigt bra. 

Ni är tre delägare i Ving. Känner du att riskkapitalbolagen TDR och Harald Mix delar din vision. Riskkapitalbolag är inte kända för att vara snälla…

–  Riskkapitalbolag är också människor. Min bild är att de har samma vision att ta bolag genom krisen som vi andra. Jag sitter med TDR i Hurtigrutten sedan många år. De har varit förstklassiga. Jag sitter med Altor och TDR i Ving. Vi är samkörda på att vi ska ta bolaget genom krisen. Harald Mix har varit precis som man ska vara. 

Ni har ett flygbolag där personalen har fått gå ner i lön med 20 procent och ni har några plan på marken. Vad kan du säga om det?

– Det är ledningen i Ving som svarar på frågor om detaljer och operativa verksamheten. 

Du blev arg på en finansanalytiker enligt tidningarna och kallade någon för en jävla pessimist. Kan du berätta om det?

– Viggo det är helt fel. 

“Maria och Josef ville ta in på ett härbärge, men det var fullt så de fick bo i ett stall. Sedan dess har resenäringen varit en global megatrend.”

Hur var det då?

– Det är skillnaden mellan hur den mediala världen fungerar och verkligheten. Jag säger med ett leende på läpparna, detta visar hur dåligt videomöten fungerar, jag ler och säger “jävla pessimist”. Jag menar “kom igen nu”, vi pratar om resenäringen. Han var pessimistisk om näringen. Jag log och sa din bild är för pessimistisk. Detta är en näring som har varit med om många krisen. Efter 9/11 sa nästan alla nu kommer vi att sluta att flyga. Det hände inte. 24 månader senare var det fler flyg i luften än någonsin. Vi är beroende av vaccinet, det kommer att ta tid innan vi ser en ny normal. 

Det blir många effekter av våra nya sociala medier. Du träffar mycket människor. Många fler än du annars hade träffat. Det skapar en lust att träffa dem IRL. Det kommer att leda till att du reser allt mer för du vill träffa dem fysiskt. 

Att prata kan du göra på ett hang outs och meets. Men att skapa något eller få igång en kreativ process eller bygga en kultur eller affärer? Nej. Det funkar inte så. Ska du få något gjort måste du träffas. Det är fundamentalt i människan. Det är sedan den första stenåldersmannen gick över den första fjälltoppen. Han ville se om det var någon i nästa dal och ja, det var någon där. Maria och Josef ville ta in på ett härbärge, men det var fullt så de fick bo i ett stall. Sedan dess har resenäringen varit en global megatrend. Den kommer att fortsätta. Att det blir en dipp i 2021 och 2022 är klart. Frågan är bara när är det tillbaka? Ving kommer att vara tillbaka snabbast. Känner du ett behov att dra till Mallis och inte får det så försvinner inte detta behov. Det blir bara starkare. Tänk på alla pensionärer som vill åka till Kanarieöarna. De ser fram emot de två bästa veckorna på året. Säger man till någon, du får inte göra det. Då blir det bara starkare. Hela den nordiska marknaden kommer tillbaka fort. Det som kommer att ta längst tid är stora möten. 20 000 kardiologer som kommer till Stockholm. Stora konferenser och event kommer att ta längre tid. Fotbollen kommer tillbaka snabbt. Landskamper. Klart att vi ska tillbaka till Almedalen. Klart att vi ska göra allt detta. 

Du hade en försäkring mot pandemin. Hur går det med den? Det blev inga pengar eller vad händer…

– Igen Viggo, det är fel. Jag hade inte en försäkring. Jag har en försäkring för epidemi. Enligt WHO är det en pandemi. Enligt alla experter inom detta inklusive WHO så är en pandemi bara en global epidemi. Den tror jag att vi vinner. Frågan är hur är försäkringen uppbyggd? Det är ganska lite per hotell. Summan eftersom vi har 207 hotell blir ganska hög. Det kommer att ta tid. Men kommer jag att ge mig? Aldrig. Jag har försäkring, vi kunde aldrig ana att det skulle komma en global pandemi och att det bli så här. Men så blev det. Konsekvenserna är här. Sannolikheten att ett hotell som brinner ner ska ge en försäkringsutbetalning som gör att du kan återuppbygga hotellet är stor. Har du 207 är det nästan ingen sannolikhet alls att alla brinner ner. Följaktligen när du försäkrar en stor portfölj hotell får en mindre summa per hotell. Vi hade en bra försäkring. Det var en punkt om epidemi. Det blev en helt annan sorts epidemi än den vi fick. Men det ändrar inte att jag har betalt en försäkring och det blir en stor kostnad för Codan. Det kommer att ta lång tid, det är jag förberedd på. Och att jag kommer att vinna vet jag också. Men när utbetalningen kommer kan det vara att jag redan är pensionär. Men de måste betala ränta för varje år som går. Det handlar bara om att vara uthållig. Och det är jag. 

Har jag missat någon viktig fråga?

– Ja. Det är överraskande att du som sitter mitt i epicentrum av reseindustrin inte ställer denna fråga. 

Okej, vilken fråga vill du har jag missat?

– Fortsätter du att öppna hotell? Hur många hotell öppnar du i Sverige, hur många är under byggnation och hur är de finansierade?

Absolut. Berätta om din expansion och den ökande kapacitet i Norden och hur det ska betalas?

– Alla projekt som vi hade fram till februari realiseras. De är under byggnation och är finansierade och ska öppna. I år öppnar vi fyra hotell. Vi har elva hotell under byggnation i Sverige som ska öppna. Tillsammans med partners investerar vi miljarder i Sverige. Det går enligt plan även om vi har försökt att förlänga när vi ska öppna. Det första vi öppnar är Friends, det blir Stockholms största hotell med 650 rum. Det öppnar den 15 januari. Sen är det Helsingborg med Clarion Hotel Sea U, Arenastaden, XPO och Sundsvall. Vi levererar. 

Det låter fantastiskt. 

– Bit på den.  

8 kommentarer

  1. Erik: Scandic har en del att lära av Stordalen gällande entreprenörskap. Allt handlar faktiskt inte om pengar. Dina anställda är minst lika viktiga, en värdering Scandic tappat sedan länge
  2. Susanne: Erik, så på vilket sätt har Stordalen visat att de anställda är minst lika viktiga som pengar detta år? Om Stordalen levt upp till sin höga svansföring om kultur och medarbetare hade han kunnat kompromissa med sin egen förmögenhet för att behålla fler anställda.
  3. Hotellhaj: @Erik, Stordalen har gjort sig av med mycket personal som jobbat länge åt honom, bara ut på gatan med dem. Och se vad han gjorde med Svenska personalen på flygbolaget, sparkade alla när de inte ville sänka lönen med 20%. Anställda har också utgifter, hyra och familjer. Nej Herr Stordalen tänker bara på sin egen förmögenhet och snackar massa strunt. Dags att media berättar den verkliga sidan av honom istället för att försköna honom.
  4. David: Håller med Hotellhajen. Stordalen har lyckats skapa en hype som media och konstigt nog kommunerna köper utan att gräva djupare. Luftslott som kraschar snart..?
  5. Anders B: Varför har journalister så otroligt svårt att ställa kritiska frågor till Stordalen? Hur länge ska han få kunna fortsätta hålla uppe sin fasad?
  6. Erik: @Susanne. Han har ju sålt flera av sina andra bolag, däribland sitt förlag för att få in kapital, och vägrar låta externa intressenter investera i bolaget. Det visar väl på allt annat än hög svansföring. Vem tror du gör så om det enda man tänker på är sig själv och sin egen förmögenhet. Han gör så gott han kan för att rädda vad som räddas kan
  7. Susanne: @Erik: Du blandar ihop olika saker. Han har sålt av en del tillgångar för att lösa kortsiktiga likviditetsutmaningar. Har inget att göra med personalen i hans bolag. Om han stått upp för det han tillåts breda ut sig i media om hade han isåfall sålt av fler av sina andra tillgångar för att kunna pumpa in mer pengar i Nordic Choice och Ving för att kunna behålla fler medarbetare (och parera ännu större förluster). Säger inte att det generellt är fel, men det skaver när just Stordalens svansföring är så hög. Och det skaver lika mycket att Viggo och andra journalister konstant misslyckas med att ställa kritiska frågor till honom.
  8. Urban: Han påminner om Trump, Runar S, Ber Karlsson och andra. Jag tänker också på framlidne Rolf Friberg. Klarar inte att hålla sig från detaljer och skall ha insyn i allt. Bli bättre på att lita på andra i sin omgivning, skulle vara ett tips!
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024