Annons:

Annons:

”Vi ska vara förstavalet vid alla större möten i Sverige”

HELGLÄSNING Kaxiga Maria Tullberg är ny direktör på Stockholm Waterfront. Hon återvänder till Radisson Blu hotellet och den stora kongressanläggningen mitt i Stockholm efter tre år i Dubai. - Jag vill att vi ska vara förstavalet för alla möten och event större än 500 personer i Sverige.

Maria Tullberg började på Radisson Blu Waterfront Hotel i Stockholm fredagen den första juni. Hon inledde med att ta ut en semesterdag. När hon träffar Travel News på onsdagen är det hennes tredje arbetsdag på anläggningen, men hon har varit länge inom Radisson. Hon var chef på ett Radisson Blu Deira Creek i Dubai med 286 rum och 16 restaurnger. På anläggningen finns även 14 konferensrum, det största med kapacitet upp på 800 personer.

– Vi gjorde även mycket outside catering.

Före detta var hon chef på kedjans två hotell på Arlanda och innan dess på konkurrenten Scandic Infra City. Honhar även hunnit med två år i Indien som medföljande till sin man som arbetar inom IT.

– Det var många som blev förvånade när jag sa upp mig och följde med. Men jag vet vad jag kan och sa att nästa gång så tänker jag arbeta och min man får följa med. Så blev det också i Dubai.

Egentligen hade Maria och familjen tänkt stanna lite längre, men erbjudandet att ta över rodret på Waterfront var helt enkelt för lockande.

– I Dubai är alla som arbetar X-pats. På mitt hotell hade vi över 40 nationaliteter. Men här i Stockholm har vi också många, 25 stycken olika nationaliteter. Vi genomförde många stora renoveringar i Dubai under min tid och min plan var att vara kvar när de väl var klara.

Radissons motto är “Yes I can”. Ett servicekoncept som gäller på alla Radisson Hotel oavsett land. Men när detkommer till siffror är Maria inte speciellt hjälpsam. Hon vill inte berätta något om beläggningen på Radisson Blu Waterfront. “Vi är ett internationellt börsbolag.”

När jag frågar hur lång tid det ska ta att städa ett hotellrum svarar hon “att det är otroligt ointressant.”

Jag förklarar att jag ställt samma fråga till andra hotelldirektörer och fått ett svar.

(Uwe Löffler vd på Ligula svarade ungefär 2,5 rum.)

Men efter lite övertalning berättar Maria att det går snabbare att städa ett hotellrum i Sverige än i Dubai.

– Vi har en helt annan effektivitet och kostnadsbild här. Vi viker inga handdukar till hjärtan och jag har aldrig varit med om att en kund i Sverige som har ringt ner och klagat på att de inte har fått en turndown service.

Alltså att någon på hotellet går in på rummet på kvällen och viker ner täcket och lägger en liten bit choklad på kudden.

– Vi har inte den traditionen i Sverige. Folk här blir obekväma om någon knackar på dörren och vill komma in och fixa.

När det kommer till Stockholms hotellkapacitet så tror Maria att det dröjer innan den negativa utvecklingen vänder. Stockholms hotellkapacitet har som Travel News skrivit tidigare ökat mer än efterfrågan. Men Maria är inte orolig.

– Det är bra att det kommer nya fräscha hotell. Business föder business och när kapaciteten ökar kan vi locka till oss fler stora event och mässor.

I Dubai finns idag 100 000 hotellrum att jämföra med Stor-Stockholm som har knappt 37 000. Det kommer att bli fler rum i Dubai  fram till 2020 då världsutställningen öppnar.

Intervjun går mot sitt slut.

Jag frågar Maria om det är något jag borde fråga om eller har glömt bort.

– Det är många som undrar hur det är att vara kvinna och chef i ett arabiskt land. Det är speciellt. På många byggmöten har jag varit den enda kvinnan. Men det har gått bra. Det respekterar mig i min position och att jag i kombination med det är trebarnsmamma förde med sig extra respekt.

Några män har vägrat att ta Maria i hand för att hon är kvinna.

– Det har jag accepterat för det är deras kultur. Men det förändras. 1975 när landet skapades arbetade 1-2 procent. Idag är 60 procent av de som lämnar universitetet kvinnor.

Faktaruta

Namn: Maria Tullberg

Titel: VD/ Hotelldirektör

Familj: Man och 3 barn

Ålder: 49 år

Bor: Österskär

Senaste resa:  Sydafrika

Favorithotell ej Radisson: The One and Only i Dubai

Favoritkryssningsbolag: Hurtigrutten

Favoritreseapp: Tripadvisor

Flygbolag som jag åker helst med: Emirates

Favoritdestination: Sydafrika

Detta vet vi inte om dig: Jag har flyttat 21 gånger

 

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Kleins Resebureau söker affärsresesäljare/resesäljare
Sista ansökningsdag:
8 februari 2019
Affärsresesäljare
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
Projektledare Grupp & konferens
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019