Annons:

Annons:

Fredagskrönikan är här igen om Nordkorea, Bromma flygplats och Norwegian

Jag skriver också om Göteborg, 80-talet och champagne på väg till Moskva.

Förra veckan skrev jag om Visitas undersökning “hetaste arbetsgivarna” inom besöksnäringen. Jag var skeptisk till att ett medlemsföretag rankar sin medlemmar. Blev inte mindre skeptisk när jag bett om underlag från undersökningsföretaget Universum utan att få något. Det har känts som att skrika ut i rymden. (Jag var i Göteborg förra helgen, mer om det längre ner.) Syftet med tävlingen är enligt Visita att lösa rekryteringskrisen i Besöksnäringen. Vann gjorde förstås branschens mest kända företag*. Hitta bra personal är en utmaning i ett land som gått från 7 till 10 miljoner medborgare på några år. I veckan har jag sett två bra lösningar. I fredags satt jag i en jury. Elite hotell skulle utse bästa konferenslunchen. Sex kockar tävlade och Dennis Falk från Elite Stadshotellet i Eskilstuna vann. Grattis. Några dagar senare åt jag stjänkocken Anton Husas torskrätt. Han är en av tjugofyra i Pellegrinos tävling för unga kockar. Anton körde fisken varsamt i ugnen gånger tre, mycket smart om du är rädd för att fisken ska bli för torr eller blöt. Han lade sitt krut på såsen med mjuk kyss av musslor. Det blev en otroligt läcker munsbit. Att lyfta fram hantverket och ställa det mot varandra i tävlingar med begripliga regler är vägen fram tror jag.

Anton och hans torsk.

I veckan har vi på Travel News delat ut vårt nya Wilhelmina Skoghpriset till bästa resesajt i kategorierna rederi och OAT. Vår jury är en panel med 1500 representativa svenskar. Jan och Jan på Nordic Bench berättar gärna mer om hur undersökningen gått till. Mitt mål är att försöka leva som jag lär. Nu lovar jag att inte tjata mer om Visitas tävling. Vi går vidare till nästa ämne.   

Norwegian Boeing 787 Dreamliner.

Känner ni till ordet “rubrikord”? Det mest använda svenska är “Zlatan”. På mig har detta ord en magisk kraft. Jag vet inte hur många, totalt meningslösa artiklar jag läst med detta ord som ingång. Jag har också läst många intressanta, roliga, coola artiklar om Sveriges genom tiderna bästa fotbollsspelare, men som ni förstår, ett rubrikord är ett ord som ofta lovar mer än det håller. Det starkaste rubrikordet just nu på Travel News är “Norwegian”. Varje gång jag ser detta ord studsar det till i min kropp. Har jag missat något? Vad händer nu? Uppköp eller konkurs? Kris eller paradis? Det är lätt att sugas med i den ena eller andra malströmmen. Speciellt i läge när British Airways lägger ett bud och Norwegians aktiekurs går som en raket på Oslobörsen. Jag är glad att jag inte är Charlotte Holmbergh Jacobsson, hennes uppgift är att hålla mig och alla andra journalister i schack. Charlottes titel är “Head of Communications and Public Affairs in Sweden and Finland”. I veckan fick jag ett mejl av Charlotte, hon tyckte att jag skulle sansa mig en aning innan jag skrev att det norska flygbolaget balanserar på randen till konkurs. Det har hon rätt i. I nästa nummer av vårt magasin har en av Sveriges bästa affärsjournalister, Leif Holmkvist, gått igenom Norwegians tio senaste bokslut. Målet är en djuplodande analys, långt från mitt ibland slarviga skrap på ytan. Leif Holmkvist har åtminstone en sak gemensamt med Norwegians grundare och vd Bjørn Kjos. Bägge har ett förflutet som stridspiloter. Kanske världens coolaste yrke. Vad vill jag säga med detta då? Jo, att tycker du att vi på Travel News gör eller skriver något som är fel så mejla mig. Jag lovar att läsa och lyssna. Ibland ändrar jag mig också. Jag vill nämligen inte använda rubrikord som gör våra läsare besvikna när de läst artikeln.

***

Om vi går ur EU, slipper jag GDPR då?

***

Radisson Blu Scandinavia, härligt 80-tal.

Jag fortsätter att inspektera hotell. I helgen var jag på Radisson Blu Scandinavia i Göteborg och spanade in vackra rum och ett nytt snyggt spa i källaren. Snart ska även stora lobbyn göras om. På 80-talet byggde man rejält, men ack vad fult det är än i dag.

Mässan vill bygga ut med 500 nya rum och ett fjärde torn.

I Sveriges andra stad firade jag också Svenska mässans 100 årsjubileum. Det är sällan jag går på fest och sänker medelåldern, men det hände i lördags. Förutom mässan ingår även Gothia Towers tre glastorn och 1200 rum i stiftelsen som ska verka för att “främja näringslivet”. Jag tycker bättre om affärsmål, kalla mig gärna kapitalist. Idealister har jag varit rädd för sedan mitt första besök i Moskva 1989. Snart ska det komma ett fjärde glastorn i Göteborg med ytterligare 500 rum och en ny entré. Inom kort presenterar vi här i Travel News en längre intervju med bolagets vd Carin Kindbom  och styrelseordförande Roger Holtback. Många ville fira den växande mässan, men jag mötte även kritiker som kallar hotellet vid Korsvägen för Nordkorea…. Även i Pyongyang lär det finnas ett gigantiskt jättehotell som bara växer och växer och växer.

***

På Landvetter lyckades jag glömma mitt bagage i säkerhetskontrollen. Kom på detta när jag skulle gå ombord och fick springa som en galning tillbaka och hämta väskan. Det löste sig, eftersom mina barn lovade att pappa skulle komma tillbaka snart. Nya ankomsthallen på Bromma var ett lyft. Nu väntar vi bara på att avgångshallen ska bli ungefär tio gånger så stor. Klaustrofobi är bara förnamnet på denna hall i rusningstrafik.

***

Om några veckor kommer Travel News nya sajt, hoppas jag. Såg ett provtryck i veckan och det kändes mycket bra. Jag vet att min företrädare lovade att den nya sajten snart skulle komma och har jag otur blir det min efterträdare som får lansera sajten, men det tror jag faktiskt inte. Håll ut.

***

I går åt jag frukost på Riche med Grand Travel Awards juryordförande Pernilla Dorch. Hon kommer att sitta kvar och vårt mål är att utveckla tävlingen en aning, utan att laga något som fungerar utmärkt. Har du tankar på vad vi kan göra bättre, mejla gärna mig. Jag vill att GTA ska fortsätta att vara branschens egen Oscarsgala förstås.

***

Skriver dessa rader på Aeroflot-plan till Moskva. Det är första gången i mitt liv som jag åker Business Class. Champagnens smakar förträffligt om ni undrar.

***

Ha en skön helg så hörs vi på måndag.

*Scandic förstås.

 

    .   

6 kommentarer

  1. Anonym: Världsklass med "provtryck" på en site. Och när ni ändå holler på med det - Kan inte ni gemensamt se till att lägga in lite radbrytningar här och var. Om man som jag skelar bara en liten aning i höjdled - så blir det dödstrist efter en stund då jag läst om samma rad flera gånger. Som ett resultat av en gammal skrivmaskin som inta matar pappret ordentligt blir det bara för kladdigt efter en stund. Ha en bra helg . Stefan Sladden Eng
    • Viggo Cavling: Ok.
  2. Jan Banan: Snacka om en resa, Viggo! Från Bob Dylan på akustisk gitarr på Bornholm till självutnämnd kapitalist och Business Class med god champagne. You go, Viggo! :o)
  3. Travelman: Radissonhotellet var först ett Sheraton, Göteborgarna döpte det till Skära Ton :-)
  4. Stefan Sladden Eng: Hej Världsklass med ”provtryck ”på webben. När ändå på tråden . Kan ni lägga in lite radbrytningar här o där på nya webben? Om man som jag skelar i höjdled blir det jobbigt att läsa samma rad för många gånger. Du vet det blir som på en skrivmaskin där rullen inte matar ordentligt Kladdigt..,men i huvet Trevlig helg
    • Stefan Sladden Eng: Hoppsan typ dublett. Sorry Fattade inte att den första gick i väg

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.