Annons:

Ekoturismföreningen kräver lägre moms på naturguidningar

I ett debattinlägg i Göteborgs-Posten kräver företrädare för Ekoturismföreningen lägre moms på naturguidningar.

Naturguidningar beskattas idag med 25 procent. Turismtjänster som sightseeingturer i buss, djurparksbesök och inträden till privata museer räknas idag som transporter eller kultur och har därmed har en moms på sex procent. Nu vill Ekoturismföreningen ändra på skattesatsen och få samma moms som kulturupplevelserna.

– Sverige fortsätter att locka allt fler utländska besökare. Turismen skapar tusentals nya jobb och är unik, eftersom det är den enda exportnäringen som betalar moms till staten. Vårt krav på att naturguidningar ska inkluderas i kulturmomsen borde passa som hand i handske för de partier som värnar om riktiga jobb på landsbygden och ett hållbart resande. Vi ser därför med tillförsikt på hur frågan kommer att bemötas under det kommande året, säger Per Jiborn på Ekoturismföreningen.

Inför förra valet sommaren 2010 uppmärksammade Ekoturismföreningen de politiska partierna på de olika reglerna när det gäller turistmomsen. Kartläggningen fick stort utryme i massmedia och flera enskilda riksdagsledamöter författade motioner i ämnet. Då, för tre år sedan, hade däremot inget av de politiska partierna en tydlig ståndpunkt i frågan om moms på naturguidningar.

– Men inga segrar vinns utan hårt arbete. Därför är det avgörande att svensk natur- och ekoturism kraftsamlar och organiserar sig bättre för att få tyngd bakom kraven. Under hösten välkomnar vi fler att bli medlemmar för att Ekoturismföreningen med Naturturismföretagen ska kunna driva momsfrågan med framgång inför nästa års val, säger Per Jiborn.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024