Annons:

Kinesiska staten ny storägare i Norwegian

Kinesiska staten kliver in som storägare i norska flygbolaget Norwegian. Det statsägda BOC Aviation köper nästan 13 procent av flygbolagets aktier. Det rapporterar Norwegian i ett börsmeddelande.

BOC Aviation ägs till 100 procent av Bank of China, vilken är en av fyra kinesiska statsägda storbanker. Bolaget hur ut – leasar – flygplan till andra flygbolag och är noterat på Hongkongbörsen.

De nya ägarförhållandena är ett resultat av Norwegians skuldomstrukturering, då stora delar av bolagets skuld konverterades till aktieinnehav, där leasingbolag som BOC Aviation stod för en avsevärd andel av skulderna.

De nya storägarna kommer antagligen sälja av sina aktier när de får chansen. Det sade leasinganalytikern Helane Becker vid företaget Cowen till E24.no i början på maj:

– Leasingbolag vill inte äga flygbolag, sade Becker till E24.no.

En kommentar

  1. Anders P.: Detta blir perfekt. Eller i allafall en räddning som kan få igång trafiken och att Norwegian nu äger sina flygplan. Utan feta leasing fakturor så blir det lättare att tjäna pengar och konkurrera med SAS, som även i framtiden måste betala feta leasing fakturor. The looser takes it all, denna gång.