Annons:

Mäklarhus: Krisplanen gör Norwegians aktie värdelös

Det Londonbaserade mäklarhuset Bernstein slaktar riktkursen för Norwegian till noll kronor, rapporterar Dagens Næringsliv. ”Bolagets planer på att konvertera skulder till aktier gör existerande aktier värdelösa”, skriver Bernstein i analysen. Mäklarhuset menar att Norwegian gjorde misstaget att beställa för många flyg och inte har klarat av att omorganisera sitt ruttnätverk tillräckligt bra. Även om flygbolagets krisplan skulle godkännas av obligationsägarna så skulle aktievärdet bli kraftigt urvattnat, enligt Bernstein.

HSBC:s analytiker Andrew Lobbenberg höjer ett varningens finger för att de leasingbolag och banker som har Norwegians flygplan i pant kanske inte kommer att godkänna krisplanen.

Flygbolaget Norwegian slaktades fullständigt på tisdagen efter att aktien åter öppnats för handel. Aktien rasade 45 procent efter att som mest ha varit ner över 60 procent.

På tisdagen sänkte Nordea sin rek till sälj från tidigare behåll.

”Även om Norwegian kan genomföra den finansiella omstruktureringen kommer befintliga aktieägare utspädas kraftigt”, skriver banken.

5 kommentarer

  1. Pedro: Detta var ju inte oväntat efter att de 16.00 onsdagen innan påsk i Norge gick ut med planen. Har ju legat i korten sedan morska statens krispaket kom till. Nu måste alla stakeholders ta sin del av kakan, eller sitta igen med 0 om de inte går med på styrelsen och ledningens omstruktureringsplan. Norwegian är viktig för Svensk infrastruktur med, men Svenska myndigheter så nej till hjälp för Norwegian. Inget huvudkontor i Sverige var anledningen. SAS fick dock 1,5 miljard från norska staten i lånegarantier.... Att nu miljöpartiet spelar miljökortet och sparkar rörelsefriheten för människor och företag 20-30 år tillbaka i tid (om det räcker), mitt i en pandemi är ytterst farligt för Sverige som land. Inga färjor, inga flygplan, och ett tåg som inte fungerar. Grattis alla bilförsäljare... Dock tror jag inte ens att Miljöpartiet vill ha 20 miljoner människor körandes runt i bilar... Hoppas nu oppositionen och även sossarna vaknar och förstår vad som är på gång att hända. När det är sagt, så har jag all respekt för att det är mycket tuffa prioriteringar som nu måste tas först. Därför måste man få lugn på detta snarast.
  2. Alex: Om norska och ev svenska staten ska in och stötta Norwegian så ska det vara med förbehåll och enbart till den nordiska delen av bolaget. Att stötta deras baser och produkt i Spanien och UK är inte samhällsviktigt för Norden.
  3. Jervejint: Stackars stackars DY. Hur kunde det gå så här.... Man skulle nästan kunna tro att Björn Kjos har en Thailändska som älskling.....
  4. Flygkonsult: Håller med Pedro! Märklig kommentar/analys från Mäklarhuset om att Norwegian gjorde misstaget att beställa för många flyg. Beställningen gjordes år 2007-2008 långt innan kriser och annat. Det är ju dagens problem med Covid-19 som är nu är huvudorsaken till att det är kris i flygbolaget liksom i samtliga andra flygbolag i världen. Har Mäklarhuset missat pandemin och problemen för praktiskt taget hela flygbranschen pga. detta? Sen tillkommer andra problem som inte heller kan lastas Norwegian som t ex problemen med Boeing 737 Max 8 samt motorproblemen för sina Boeing 787 Dreamliners. Mäklarhuset: Gör om och gör rätt samt lär er av flygbranschen, tack!
  5. Pedro: Till Alex: Har du läst och förstått hur många turister som kommer från både UK och Spanien till både Norge, Sverige och Danmark med dessa flygplan? Detta skapar jobb, på Arlanda, på hotell, till taxibolag, för affärer, restauranger och de lägger igen miljarder varje år. Det är samhällsviktig om du frågar mig. Utan flygbolagen kommer våra problem växa från svåra till gigantiska. Det hela hänger samman i detta ecosystem. Men det är klart, det står ju andra redo att start upp det Norwegian lämnar efter sig om de inte klarar detta. Miljöpartiet verkar missa en sak hela tiden i detta med flyget, och det är att flygplan kan flyttas rätt så enkelt. De som kommer ersätta kommer göra detta med betydligt större och sämre miljöavtryck, samt att vi då så klart skickar ut fler av oss i arbetslöshet. Grattis
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024