Annons:

Booking hotas av stängning i Turkiet

Turkisk domstol beordrar Booking.com att släcka ner sajten. Skälet är en pågående tvist med Turkiets resebyråförening.

Det är den turkiska resebyråföreningen Association of Turkish Travel Agencies, TURSAB, som anmält Booking.com för att ha ägnat sig åt illojal konkurrens i marknadsföringen av hotell i Turkiet. Medan fallet pågår har en domstol i Turkiet beordrat Booking.com att, som ”en försiktighetsåtgärd”, stänga ner sin sajt. Det rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Anadolu skriver vidare att myndigheterna förväntas blockera åtkomsten till Booking.com så snart de får ett officiellt besked från domstolen.

Booking.com bestrider anklagelserna.

”Som ett e-handel- och teknikföretag, är vi övertygade om att vi bidrar till en sund konkurrens på marknaden genom att erbjuda turkiska konsumenterna en transparent och enkel plattform för att jämföra och boka boende i hela världen”, skriver bolaget i en kommentar.

3 kommentarer

  1. Christian Ljungström: Offline resebyråerna i Turkiet (Association of Turkish Travel Agencies, TURSAB) är rädda för online, utveckling och framåtskridande. Turkarna vet om vad som hänt i Sverige och USA etc. Det varit offline resebyrå nedläggningar i gigantisk omfattning.. Men Turkiet är en diktatur där det gäller att gynna de som "röstar" och tycker som regimen (allt är ju givetvis ett skådespel i nordkoreansk tappning)., Robotar och hemsidor "röstar" varken i diktaturer eller demokratier.. Smart på kort sikt att stänga ned Booking av Erdogan och hans nickedocker,, men knappast smart på lång sikt. Allt har sin tid. Offlineresebyråerna hade sin tid, sen blev det Onlineresebyråerna och sen kanske det blir något annat.
  2. Harald A: Anledningen till stängning är att booking..com har ägnats sig åt för höga % från hotellen utan betala skatt i Turkiet. Man kan gå in på hotels.com eller trivago eller annan onlinetjänst och boka.
  3. Emin Dinler: Fallet med booking.com i Turkiet är intressant ur flera aspekter då onlineaktörer kritiseras på liknande sätt i t.ex. EU. Det är dock oseriöst löjligt och enfaldigt att jämföra Turkiet med Nordkorea. President Erdogan har nog med annat att tänka på än att i detalj lägga sig i hur 80 miljoner resglada och internetbokande turkar väljer att köpa sina resor. Fakta: Den turkiska resebyråföreningen, TÜRSAB, gör helt enkelt vad som förväntas av dem. De försöker värna om och försvara sina medlemmars, både online och offline, intressen. TÜRSAB är välorganiserad och ibland kritiserad för att vara alltför byråkratisk samt gammalmodig. TÜRSAB menar att booking.com inte betalar skatt i Turkiet, vilket de turkiska resebyråerna gör. Detta anses vara osund konkurrens. Man hävdar vidare att hotellen tvingas att avtala om "lägsta pris garanti" med booking.com, vilket gör livet surt för de alternativa bokningskanalerna, som då inte kan/får sälja billigare än booking.com. Denna avtalsskrivning anses vara konkurrenshämmande missbruk av dominerande ställning. Booking.com har nu, med anledning av domslutet, självmant valt att inte erbjuda bokningar av turkiska anläggningar på den turkiska marknaden. Det är OK att boka från t.ex. Sverige och det är OK att boka alla andra länders utbud från Turkiet hos booking.com. Hotellen i Turkiet är kluvna i frågan. Många anläggningar har hamnat i en beroendeställning till booking.com och tvunget betalar höga provisioner för de bokningar som genereras. Frågan om var eventuella skatter ska betalas samt missbruk av dominerande ställning vid avtalsskrivandet är nog inte helt avgjord ännu och fortsättning följer troligtvis.
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024