Annons:

Avtal klart i besöksnäringen

I dag har Visita och Hotell- och Restaurangfacket tecknat nytt avtal för 90 000 anställda i besöksnäringen. Avtalet landade på industrins märke på 2,2 procent.

Hotell- och Restaurangfacket, HRF, hade krävt betydligt mer än 2,2 procent, bland annat en minimiökning på 745 kronor för alla. Resultatet blev 500 kronor i avtalet som är på elva månader.

Visitas vd Eva Östling är nöjd med att avtalet inte blev dyrare än industrins märke.

– Årets märke på 2,2 procent är högt, inte minst i vår näring, där marginalerna är mycket små. I en näring där marginalerna ligger på cirka två procent innebär det en stor ekonomisk ansträngning för företagen, vilket också kan leda till mindre möjligheter att anställa, säger Eva Östling i ett pressmeddelande.

Även HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt är nöjd.

– Ja, jag är väldigt nöjd med att vi har säkrat löneökningar på en rimlig nivå för alla i branschen, säger hon  till Hotellrevyn.

Avtalet innebär också att ingångslönerna höjs med mindre än utgående löner. Vid lokala förhandlingar får dessutom 60 procent av det tillgängliga löneutrymmet fördelas individuellt.

– Nu har vi tagit ytterligare ett steg mot en sund lönespridning. Årets avtal håller tillbaka ökningen av ingångslönerna för att skapa ökat utrymme att belöna erfarenhet och kompetens, precis som Visita ville. Detta är ett första och viktigt steg för att kunna premiera och behålla kvalificerade medarbetare i vår näring, säger Eva Östling.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024