Annons:

Premium

Därför sålde Ving sina kronjuveler till Elias från Hallunda

I somras kom nyheten att Nordic Leisure Travel Group, mer känd som Ving, sålt tre av sina kronjuveler till det grekiska fastighetsbolaget Premia Properties för 1,3 miljarder. Travel News undrade varför researrangören säljer sina två klassiska Sunwing-hotell på Rhodos och Kreta och OBC hotellet på Kreta. För att få svar bokade vi in en intervjustund med Vings koncernchef Magnus Wikner och Premia Properties vd och grundare Elias Georgiadis, född och uppvuxen i Stockholms södra förorter, men nu huvudägare av två noterade fastighetsbolag värda mer än 21 miljarder. - Jag skickade dit mitt tekniska team som består av civilingenjörer och de kom tillbaka och sa att det var några av de bästa fastigheter de någonsin sett. Det är väldigt välskött, säger Elias Georgiadis. Text: Viggo Cavling Foto: Matina Tsogas

Vi ses i Vings styrelserum på fjärde våningen i DN-skrapan. Det är här vd Magnus Wikner brukar ha audiens när Travel News kommer förbi. Han är minst lika nyfiken på fastighetsmagnaten Elias Georgiadis som undertecknad. 

– Jag började med fasadrenovering 1998 när jag gick ut skolan. Jag gick på Botkyrka gymnasium som då var en av de värsta skolorna i Sverige, säger Elias Georgiadis.  

– Hur har du lyckats bygga upp två miljardbolag?, frågar Magnus Wikner. 

– Jag har inte fått något gratis. Jag har jobbat hårt måndag till söndag från det att jag var 19 år och har sett möjligheter och tagit risker, svarar Elias Georgiadis. 

Han säger sig vara intresserad av både detaljer långt ner i verksamheten och övergripande strategier. Men det är inte skolan som fostrat honom utan arbete. 

Premia Properties vd och grundare Elias Georgiadis och Vings koncernchef Magnus Wikner.

– Jag gick ut gymnasiet och hade en studentmössa, men jag lärde mig inte mycket på gymnasiet. Det var rörigt i skolan och brandlarmet gick hela tiden. Men jag var ganska händig och min pappa lärde mig saker som hur man svetsar och målar. De första 10-12 åren arbetade jag ute på våra projekt. Jag hade inget kontor utan höll på med telefonen och sms. 

– Men hur lärde du dig vad man gör på ett kontor?, undrar Magnus Wikner.  

– Det var inte så svårt att förstå att fakturorna skulle vara numrerade och innehålla lite text. Jag lärde mig själv, förklarar Elias Georgiadis och det att låta hur enkelt som helst att starta bolag som växer och växer och växer. 

– Vi hade en filofax där vi skrev upp allting. Man skakade hand när man började ett projekt, det fanns inga avtal i början. Det gällde att vara rak och tydlig. Nu har jag hållit på i 25 år. 

Premia Properties vd och grundare Elias Georgiadis och Vings koncernchef Magnus Wikner.

”Min revisor och hans familj har varit på Rhodos-hotellet sju gånger”

I Sverige är Elias Georgiadis största ägare av i det noterade fastighetsbolaget Stenhus Fastigheter där han också är vd. I det grekiska fastighetsbolaget Premia Properties är han största aktieägare och styrelseordförande. I Grekland äger och driver han även några av landets större vingårdar. Bland annat Boutari som är landets äldsta vintillverkare som ligger i närheten av Thessaloniki. Vingården startade redan 1879 och tillverkar några av landets mest kända premiumviner. 

Magnus och Elias pratar länge om grekiskt vin och bägge är överens om att detta bör marknadsföras bättre. Magnus Wikner har arbetat större delen av sin karriär på Ving, men han har även hunnit med att vara marknadsdirektör på ICA och McDonalds i några år.

De tre hotellen som Premia Properties har köpt för 1,3 miljarder består av ett antal gamla fastigheter. Hotellen på Kreta med idag 249 rum byggdes 1984, hotellet på Rhodos med 534 rum tio år tidigare. Bägge fastigheterna har byggts ut under charterresans gång.

– Min revisor och hans familj har varit på Rhodos-hotellet sju gånger. Vi har jobbat ihop i 20 år, säger Elias Georgiadis och fortsätter: 

– Han blev jätteglad när affären gick igenom.

Hur kändes det att köpa tre så gamla fastigheter? blir Travel News första fråga under mötet.     

– Jag skickade dit mitt tekniska team som består av civilingenjörer och de kom tillbaka och sa att det var några av de bästa fastigheter de någonsin sett. Det är väldigt välskött, säger Elias Georgiadis.  

Sen drar han ett av fastighetsbranschens mer kända mantra. Det viktigaste är läget. Sen ska det vara rätt fastighet och sen ska det vara rätt verksamhet i fastigheten. 

De tre Vinghotellen är Elias Georgiadis första inom hospitality. Den övriga portföljen består av logistik, studentbostäder, skolor, samhällsfastigheter och industrier. Nu är planen att både köpa befintliga hotellfastigheter och bygga nytt på tomter i närheten av de två hotellen. Man kan även tänka sig att förvärva eller bygga på andra öar och nämner Kos. 

Under en tre- till fem års tid vill Elias Georgiadis satsa 1,3 miljarder på detta. Och han lovar att vara Nordic Leisure Travel Group trogen. Apollo och TUI får hitta sin egen fastighetsägare. 

Affären som de två direktörerna i rummet gjort är en sale and lease back. Det innebär att Ving säljer sina tre fastigheter till Premia Properties och skriver sedan på ett hyresavtal om 15 + 10 år. Hyran är fast. 

”Då kom han fram till mig mitt i mötet och gav mig en kram”

Bakom affären finns två kändisar i näringslivet: reseindustrins egen cirkusdirektör Petter Stordalen och fastighetsmagnaten Erik Selin. 

– Hur var det när du träffade Petter Stordalen första gången, undrar Magnus Wikner. 

– Det var den 17 maj på hans hotell At Six. Han är en imponerande person, jag vet förstås vad han gjort. Han körde sin kända historia om sina jordgubbar. Första gången fick han prata mest, säger Elias Georgiadis och fortsätter. 

– Jag kände direkt att detta vill jag göra och det kände nog Petter också. 

För att få igenom affären la Elias Georgiadis det högsta budet, men enligt Magnus Wikner var inte detta ensamt avgörande. 

– Det viktigaste är att det finns en gemensam vision framåt så att vi kan växa tillsammans. Vi vill utveckla våra koncepthotell som är vår viktigaste tillgång och USP. Det är tack vare Sunwing, Sunprime och Ocean Beach Club som vi sticker ut på marknaden, förklarar Magnus Wikner. 

I affären blir Ving delägare i Premia Properties till 10 procent. Själv äger Elias Georgiadis 38 procent. Andra största ägare är Erik Selin som äger 16 procent. 

– Efter vårt möte pratade jag med bankerna i Grekland och de var positiva till att låna ut pengar så den 31 juli kunde vi presentera affären, säger Elias Georgiadis och får det att låta som en cykeltur på landet. 

Erik Selin och Elias Georgiadis träffades första gången när Stenhus Fastigheter skulle in på börsen. De träffades på en investerarträff. Elias berättade om sin bakgrund och vad han kunde, när han skulle prata om sina fastigheter, ville Erik inte längre lyssna. Han hade redan bestämt sig för att investera. Elias bad om 50 miljoner. Erik gick in med 250 miljoner. 

Och när Premia Properties gjorde en nyemission för några år sedan gick Erik Selin in även där. 

– Då kom han fram till mig mitt i mötet och gav mig en kram, säger Elias Georgiadis. 

Travel News undrar hur Grekland mår 2024?

– Min bild är att man verkligen mår extremt bra. Efter många år på botten har det vänt. 2009-2018 var en tuff tid. De senaste fyra åren har varit stabila, tillväxten på över 10 procent är bland de bästa i Europa. Det har blivit ordning och reda, folk betalar skatt och lagarna följs. Verksamheterna tjänar pengar och turismen är den största näringen, därför känns det rätt att investera i den.  

Elias Georgiadis beskriver den grekiska fastighetsnäringen som omogen jämfört med Sverige. Det finns ingen motsvarighet till svenska Pandox som enbart fokuserar på hotellfastigheter. De flesta hotellfastigheter ägs av lokala entreprenörer, men på senare tid har även internationella riskkapitalbolag av typen Black Rock, gjort en hel del förvärv.

Den sista frågan går till Magnus Wikner. Vad ska du göra med pengar från Premia Properties? 

– De ska investeras i verksamheten. 

Vi får inget bättre svar på varför kronjuvelerna är sålda, men jag är övertygad om att den nya ägaren kommer att se om dem och förstår deras värde. Ska man sammanfatta denna intervju i ett enda ord blir det ordet: bromance.

På nytt jobb