Annons:

EU bör ta fram gemensamma rekommendationer om resor

Coronautbrottet skapar stor oro bland svenska resenärer. EU-kommissionens nybildade arbetsgrupp om coronaviruset bör snabbt ta fram gemensamma reserekommendationer för hela EU. Till dess råder resebranschföreningen SRF alla som planerar en resa att följa svenska myndigheters rekommendatione

– Resebranschens viktigaste uppgift är alltid att se till resenärernas bästa. Nu florerar olika uppgifter om hur resenärer ska agera med anledning av coronaviruset. EU-kommissionens arbetsgrupp Corona Response Team bör se till att information till resenärer är densamma i alla medlemsländer, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för resebranschföreningen SRF.

Det pågående coronautbrottet i världen påverkar många svenskar som har resor inbokade, eller planerar kommande resor. Bland annat kan möjligheten till ersättning för resor förändras om smittspridningen förändras. Resebranschföreningen SRF rekommenderar alla som planerar en resa att följa de råd som utrikesdepartementet och Folkhälsomyndigheten lämnar.

– Vi har stor förståelse för att människor känner oro. I dagsläget avråder utrikesdepartementet för resor till Kina och Iran, därför är vår rekommendation att undvika resor dit. Det är också viktigt att andra myndigheter och organisationer förmedlar samma information, säger Didrik von Seth.

Resenärer som har resor inbokade kan kontakta det reseföretag de beställt sin resa av för pålitlig information. Som resenär kan du ha rätt att avboka kostnadsfritt om UD avråder från resor till ditt resmål.

För att begränsa spridningen av Coronaviruset föreslår SRF att experter från resenäringen tar plats i arbetsgruppen Corona Response Team som EU-kommissionen startat.

– Samarbete är det bästa sättet att snabbt begränsa spridningen av coronaviruset. Genom att samla experter från olika ämnesområden kan EU säkerställa att resenärer i olika länder inte möts av olika information. Det är viktigt att resenärer inte genomför resor till länder som myndigheterna inte bedömer är säkra, säger Didrik von Seth.

Fakta: UD avråder från resor till Kina och Iran
Utrikesdepartementet samlar information utbrottet av Coronaviruset på sin hemsida.

På Facebooksidan UD Resklar finns information om vilka länder Utrikesdepartementet avreser att man reser till. I dagsläget gäller följande:

– UD avråder från resor till Iran.
– UD avråder från resor till den kinesiska provinsen Hubei.
– UD avråder från icke nödvändiga resor till övriga Kina, med undantag för Hongkong och Macao.
– Till andra länder finns i dagsläget ingen reseavrådan från UD med anledning av coronautbrottet.

Folkhälsomyndigheten lämnar på sin hemsida information om coronaviruset. Där finns särskilda råd till personer som har vistats i följande områden:

– Hubei eller annan provins tillhörande Kinas fastland där smittspridning pågår.
– Iran.
– Sydkorea.
– De italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto.

Folkhälsomyndigheten råder personer som har vistats i dessa områden att vara uppmärksamma på luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber och ringa sjukvården 1177 Vårdguiden för bedömning.

Fakta: Detta gäller om avbokningar av paketresor
Resenär som har köpt en paketresa, där till exempel både flyg och boende ingår, har rätt att avboka resan kostnadsfritt om UD eller annan behörig myndighet avråder från resor till resmålet. Det krävs att man med sannolikhet kan konstatera att resmålet påverkas när resan ska genomföras. Om avresan ska ske längre fram i tiden är det inte säkert att resan kan avbokas kostnadsfritt.

Resenärer som blir fast på resmålet, till exempel på grund av att hotellet sätts i karantän, har rätt till hjälp från sin researrangör. Det kan gälla hjälp att få kontakt med sjukvården i landet eller att hitta nya flygbiljetter hem. Arrangören ansvarar dock inte för kostnader kopplat till detta.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024