Annons:

Fallande turism tynger Turkiets ekonomi

Den senaste tiden har många indikatorer pekat på att den ekonomiska aktiviteten i världen håller på att vända mot det positiva. Den globala turismen är däremot inte en av dem.

Det skriver Wall Street Journal.

Att turismen runt om i världen har dalat innebär mycket negativa effekter för många tillväxtekonomier då det är en exportsektor samt en stor källa till utländska inkomster. Bland de som står inför störst risk är Turkiet, som redan innan coronapandemin var illa däran, skriver WSJ.

I en rapport från IMF förra veckan uppskattade ekonomer från FN:s organisation för turism hur vinstförlusterna av turismsektorn skulle påverka turistberoende ekonomiers bytesbalans, där Thailand toppade listan med en väntad nettoeffekt på bytesbalansen med -6,1 procentenheter. Näst högst upp står Turkiet med en väntad nettoeffekt med -2,5 procentenheter.

Trots att Thailand väntas påverkas mest, skulle fallet lämna bytesbalansen på ett fortsatt överskott. För Turkiet skulle denna ekonomiska smäll leda landets bytesbalans till ett underskott och givet de makroekonomiska förutsättningar som råder och den fallande valutan väger riskerna tungt för Turkiets framtida finansiella stabilitet.

Utvecklandet av ett vaccin betyder allt för turistinriktade ekonomier och investerare som söker sig till tillväxtekonomier bör ha detta i åtanke, skriver WSJ.

4 kommentarer

  1. LEr: Turkiet förtjänar inga turister och folk som åker dit göder bara Erdogans diktatorliknande styre. Tyvärr blir den enskilde människan lidande när en människa som Erdogan tycker att han kan göra som han vill. Resebolagen borde bojkotta resor dit, så han fattar att hans beteende inte är uppskattat
  2. ÅVJ: Mycket bra LEr!! Erdogan skall lära sig den hårda vägen och det är många länder som underskattat turismens betydelse för landets ekonomi. Jmf. Israel eller New York efter Trump blev president. Frankrike har aldrig återhämtat sig med ost- och bokförsäljningen efter bojkotten av kärnvapen sprängningarna på 70/80-talet
  3. Marcus A: Tveksamt uttalande om Frankrike, världens mest besökta land?? Paris, bland världens mest besökta städer?? Att bojkotta Turkiet är inte nödvändigtvis någon lösning, när svenskarna slutar åka kommer där betydligt fler Ryssar/Araber istället så det kommer inte gå någon nöd på Erdogan om vi symboliskt slutar resa dit. Bättre att vi reser dit och stötar de invånare som arbetar inom branschen och att EU/FN you name sätter politisk press på Erdogan genom sanktioner eller liknande.
  4. Kjell Åke Johansson: Håller fullständigt med dig Ang. Detta
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024