Annons:

Regeringen ger flygbolag kreditgarantier – 1,5 miljarder till SAS

Regeringen föreslår att flygbolagen under 2020 får möjlighet att erhålla kreditgarantier till ett värde av sammanlagt högst 5 miljarder kronor. Av dess är 1,5 miljarder vikta för SAS rapporterar Dagens Industri.

Samtidigt föreslår regeringen att Exportkreditnämndens kreditgarantiram utökas med 50 miljarder kronor för att stödja svenska exportföretag och genom detta även sjöfarten. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Med förslaget vill staten underlätta flygbolagens möjligheter att låna upp pengar på kapitalmarknaden. Staten garanterar bolagens banklån under den period som flygföretagen påverkas av spridningen av det nya coronaviruset.

”Syftet med det aktuella förslaget att värna i grunden livskraftiga svenska flygföretag från att slås ut till följd av den nu rådande situationen”, skriver regeringen.

Samtidigt kommer danska regeringen gå fram med en liknande åtgärd avseende SAS. Staterna utesluter inte att det kan behövas fler åtgärder framöver, heter det i pressmeddelandet.

Kreditgarantier kan ställas ut till ett 20-tal flygföretag som har svenskt tillstånd för kommersiell verksamhet inom luftfart och som har sin huvudsakliga verksamhet eller sitt säte i Sverige. Av dessa bedriver en handfull företag i dag reguljär linjefart. Övriga bedriver till exempel ambulansflyg eller helikopterverksamhet.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024