Annons:

Annons:

Resespecialisterna firar 50 år – efterlyser gamla kolleger

Framgångssagan Resespecialisterna fyller 50 år och detta ska firas ordentligt. Beng Gillborg var med och grundade resebolaget på 1960-talet och efterlyser nu gamla firasugna medarbetare till en jubileumsfest som heter duga.

– Jag skulle inte ens ha börjat i den här branschen. Den enkla anledningen till att jag hamnade på Atlas Resebyrå (ej att förväxla med Atlas Resor) är att det var det enda stället jag kunde få jobb på efter Schartaus handelsutbildning. Året var 1959 och jag var 19 år, berättar Bengt Gillborg.

Atlas Resebyrå blev snart en del av den etablerade resebyrån Nyman & Schultz.

– Där satt jag och sysslade med något som kallades ”privatresor med flyg”, vilket var ett nytt begrepp då – allt-i-ett-resor med reguljärt flyg.

Så småningom fick Bengt Gillborg uppdraget av Helle Winther på Nyman & Schultz att börja med mässresor till bland annat Tyskland. Sommaren 1965 blev han en dag inkallad till Helle Winthers kontor.

– Han stängde dörren om mig och sköt fram ett papper med rubriken ”Den lilla resebyrån i det stora formatet”.

Längst ner stod det ”varje ägare tillskjuter 25 000 kronor”.

– Ska du starta resebyrå? sa jag.  ”Ja, och du ska vara med,” sa Helle.

Planerna smiddes i hemlighet, men i mars 1966 läckte det ut och de fick sluta.

De totalt åtta delägarna Helle Winther, Carl-Axel Rheborg, Lennart Malm, Olle Hansen, Lars E Söderberg, Rolf Rydvall, Douglas Cronström och Bengt Gillborg döpte sitt bolag till Resespecialisterna och öppnade kontor på Birger Jarlsgatan.

Efter något år blev de kontaktade av en man vid namn Helmer Porre.

– Han hade fått slag på ett ryskt kryssningsfartyg – Alexander Pushkin hette båten – som han skulle göra tre kryssningar till Västindien med, med sitt rederi Scandinavian Ocean Lines.

Helmer Porre gav Resespecialisterna ensamrätten att sälja resorna i Stockholm mot att de gick in med en större del av sitt startkapital som garanti.

– Han satte in en helsidesannons i Expressen och ringde och sa att vi måste jobba på lördagen när tidningen kom ut. Vi trodde inte att de skulle bli någon rusning så vi var bara tre man som jobbade.

Men de hade helt felbedömt intresset.

– Det var kö långt ut på gatan.

De tre kryssningarna blev deras lycka. Resespecialisterna fick alla hytterna sålda och en flygande start för företaget.

Under 1970-talet rullade det på snabbt. Till slut hade de 32 kontor i Sverige, ett i New York, ett i Miami och 500 anställda.

– Vet du vad tricket var? Vi hade så jävla kul när vi jobbade!

Mot början av 1980-talet sålde delägarna sina andelar till Axel Johnson Nordstjernan, men den goda Resespecialisterna-andan lever kvar, så här 50 år senare. Och det är i den som jubileet ska firas.

 

Är du en gammal RS-medarbetare?

Anmäl dig till snarast 50-årskalaset.

Onsdag 25 maj klockan 18.00.

Jubileumsmiddag i Mäster Mikaels Festvåning på Söders höjder vid Cornelisparken i Stockholm.

OSA: asa.b.sandberg@telia.com eller skontorp.brit@gmail.com.

3 kommentarer

  1. Anonym: Som fd representant för en större kund till Resespecialisterna vill jag bara Gratulera er och önska er en riktigt trevlig kväll. /Svante Örn Svara
  2. Krister: Dom var först med att ta betalt genom konsultarvode av sina affärskunder. Svara
  3. Anonym: de va min frus pappa som stod för kalaset men Alexander Poshkin 0761-252512 Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

3 KOMMENTARER ÖPPNA
AFFÄRSRESESÄLJARE GÖTEBORG
Sista ansökningsdag:
27 maj 2019