Annons:

Annons:

Stor tullinsats mot bussbolag till Tyskland

En stor tullinsats har gjorts mot bussbolag som kör till Tyskland. Bussbolagen misstänks ha organiserat resor med falska bussresenärer. 20 bussar kontrollerades vilket resulterade i 46 anhållna, 82 förundersökningar och 44 000 liter sprit som blev beslagtagen.

En stor tullinsats har gjorts mot bussbolag som kör till Tyskland. Bussbolagen misstänks ha organiserat resor med falska bussresenärer för att ta in vad Tullverket beskriver som enorma mängder alkohol till Sverige med avsedd vidareförsäljning. 20 bussar kontrollerades vilket resulterade i 46 anhållna, 82 förundersökningar och 44 000 liter sprit som blev beslagtagen.

”Falska” passagerare ombord har ombetts säga att alkohol som inte är deras tillhör dem och är avsedd för privat bruk. Detta ska de ha fått kompensation för.

– De är helt enkelt kurirer. Tillvägagångssättet har förfinats och mängderna alkohol har anpassats för att i våra kontroller ge sken av att vara rimliga för ändamålet. Men det handlar i grunden om organiserad illegal införsel av alkohol, säger Bertil Östgård, nationellt ansvarig för kontrolloperationen, i ett pressmeddelande.

Ett flertal andra myndigheter ingick i kontrolloperationen; Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Försäkringskassan, Kronofogden och Arbetsförmedlingen.

Tullverket säger att de har noterat att flera av passagerarna tagit emot olika slags sociala förmåner som sjukpenning, sjukersättning och socialbidrag. Likaså har många haft skulder hos Kronofogden.

Personerna bakom bussbolagen har tjänat stora pengar på verksamheten och på Tullverket säger man att det handlar om skattebortfall i miljardklassen – sett till pengar från socialförsäkringssystemen, löneskatter, sociala avgifter, punktskatter samt andra kostnader som går att knyta till den här typen av verksamhet.

– Det ska också tilläggas att förtjänsten av den här kriminella verksamheten till stor del går till att finansiera annan kriminell verksamhet, säger Bertil Östgård.

Enligt honom är den viktigaste lärdomen att de kan konstatera att smugglingen med bussar är oerhört omfattande och att man måste angripa företeelsen tillsammans.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Projektledare Grupp & konferens
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
Kleins Resebureau söker affärsresesäljare/resesäljare
Sista ansökningsdag:
8 februari 2019
Affärsresesäljare
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019