Annons:

Till minne av Arne Rudler

Arne Rudler har lämnat oss. Han var tidigt en av resebranschens stora profiler och hans arbete bidrog till att forma den till det den är idag. 

”Arne såg sig själv inte som vd utan som en ”resekille”. Hans kännetecken var att med stor glädje, karaktär och integritet dela med sig av sin enorma kunskap om världen i stort”

Efter befälsutbildning på Johnsonlinjen i mitten av femtiotalet, gick Arne till sjöss. En olycka ombord fick honom att överge livet som sjöman på heltid. Men, hans passion till segling var innerlig genom hela livet; i både Stockholms skärgård och i tropiska vatten. Dock insåg han tidigt att storm och stora vågor på Atlanten inte var för honom. 
Väl hemma sökte Arne jobb på resebyrån Thomas Cook, där han träffade Kurre Lilja. 
Arne förmodade att han fick jobbet tack vare att de hade så mycket att göra i samband med fotbolls-VM i Stockholm 1958. Arne stannade i fem år på, som han själv uttryckte det, ”världens bästa resebyrå”. Veckolönen var 25 kronor. Han upplevde att det var svårt att avancera bland alla kända profiler på Thomas Cook och började istället på transoceana avdelningen på Nordisk Resebureau, som sedan blev Nyman & Schultz.

1967 började Arne hos Alitalia. Det var spännande och lärorikt till en början, men efter några år tyckte han att arbetet handlade för mycket om att laga trasiga väskor som hanterats dåligt på flygplatsen. 

1971 reste Arne till London på anställningsintervjun som skulle förändra livet. 
Arne fick uppdraget att starta East African Airways kontor i Stockholm, i konkurrens med flera profiler i den svenska resebranschen; som märkligt nog hade bokats in på samma flyg till och från London och övernattning på samma hotell.

Nu väcktes Arnes passion för resor till Afrika som under denna tid ofta gick till Nairobi, Dar es-Salaam och Zambia.

”Lusten att resa avtog aldrig. Så sent som i april 2022 reste han till Comosjön i Italien” 

Det var en spännande tid och som ledde fram till idén att ”öppna eget” och 1974 startade Arne sitt livsverk Jambo Tours – tillsammans med Tony och Gunn-Britt Raguz samt Solveig Pauli.
De gick till banken och fick både checkkredit och resegarantier ordnade. Därmed kunde Jambo Tours slå upp dörrarna till sitt första kontor på Mäster Samuelsgatan. Företaget växte snabbt och inom kort flyttade kontoret till större lokaler på Norrmalmstorg 1.

På åttiotalet såldes företaget och Arne började arbeta med Plusresor. Men efter några få år köpte Arne tillbaka Jambo Tours för en krona och satte sig återigen på vd-stolen. Han drev verksamheten tillsammans med sin familj fram till 2004, då undertecknad fick möjligheten att föra arvet vidare. Arne fortsatte att jobba i företaget fram till sin pension, och delade gärna med sig av kunskap och erfarenhet. Som pensionär fortsatte han att hålla kontakten med Jambo Tours och var alltid nyfiken på hur verksamheten gick. 

Arne såg sig själv inte som vd utan som en ”resekille”. Hans kännetecken var att med stor glädje, karaktär och integritet dela med sig av sin enorma kunskap om världen i stort. 

Lusten att resa avtog aldrig. Så sent som i april 2022 reste han till Comosjön i Italien. 

Arne var en mentor och vän som har lämnat oss efter en tids sjukdom. Han är innerligt saknad av alla på Jambo Tours och många i resebranschen. Våra tankar går till hans familj.

Kent Wallstedt, Jambo Tours

2 kommentarer

  1. Peter Hanneberg: In Memoriam Det var en fin och väl sammanfattad minnestext om Arne Rudler, som det känns mycket sorgligt att aldrig mer få träffa. Arne såg jag under vår mycket långa vänskap (sedan 1981) som en av de fasta klippor av erfarenhet, som stod stadigt mitt i resebranschen och genom sin blotta närvaro höll den moraliskt under armarna. Han imponerade på mig lika mycket med sin oförvitliga inställning till affärer och kvalitet, som med sin inkluderande omtänksamhet gentemot alla inblandade. Alla, från hans egen personal i Stockholm till underleverantörer och lokalbefolkning på hans afrikanska destinationer, upplevde honom som en vänlig, rakryggad och rättvis person. Arne var också föredömligt miljöengagerad tidigt, redan på 80-talet pratade vi mycket om det. När jag 1993 tillsammans med WWF sammankallade en expertgrupp för att skapa Svenska Ekoturismföreningen, var Arne därför en självskriven medlem i vårt konstituerande råd fram till grundandet i maj 1996. Han var ju själv en av pionjärerna inom safariturismen och såg den som ett instrument för att, i samarbete med lokalbefolkningen, förstärka det lokala skyddet för storviltet och deras reservat. Med Arne går inte bara Jambo Tours grundare ur tiden, men också en generös, pålitlig och gediget professionell kraft i branschen, som kommer att saknas av många. Peter Hanneberg Journalist, författare, vän
  2. Mette Victorin: Så sorgligt,jag hade gleden att få jobba för dig på Jambo tours i slutet på 90 talet Vil i Fred Arne
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024