Annons:

”Villa Baro är ett aktivitetshotell”

Anders Scharp är ny vd på Villa Baro utanför Åtvidaberg. Här berättar han om varför han stannat 42 år i reseindustrin, vad han lärde sig på Trosa Stadshotell & Spa och var Villa Baro ska var om tre år.

Grattis Anders Scharp till nytt fint uppdrag som vd på nyöppnade Villa Baro. Varför valde de dig?

Hahaha, ja säg det!? Jag drev tillsammans med min hustru Agneta Trosa Stadshotell under många år som även det är en form av aktivitetshotell med liknande utmaningar. Dessutom har jag suttit som styrelseordförande i några år och känner verksamheten väl

Berätta vad är Villa Baro?

Villa Baro är ett ställe vi beskriver som just ett aktivitetshotell. Den klassiska, högt rankade golfbanan har varit det stora dragplåstret i dessa pandemitider. Vi har även flera grenar som gör sig extra bra när social distansering är önskvärd, såsom; vandring, trail löpning, paddling, jakt, skytte, ridning, yoga. Hela vistelsen görs i samråd med besökande grupper så måltider och dylikt anpassas efter de olika behoven. Det fina läget utmed Bysjön inbjuder verkligen till aktivering eller bara kontemplation

Varför ska man åka till Åtvidaberg?

Som nyinflyttad frapperas jag över det stora kulturella utbudet i form av bland annat de forna koppargruvornas alla berättelser och för mig som gillar att vistas i skog och mark är det ett paradis. Närheten till våra primära marknader som Norrköping, Linköping och Stockholm ligger en rimlig färd bort med bil. Dessutom är klassiska ÅFF i topp i sin division i fotboll, så kanske en ny storhetstid på gång även där.

Dina starka och svaga sidor som VD?

Inte så lätt att svara på själv, men det jag försöker skapa i mina team är en tydlighet som i sin tur ger trygghet och främjar att medarbetarna känner mandat att ta egna beslut.

Jag är delaktig i drift på de flesta av våra avdelningar, men trivs inte att sitta för långa stunder på kontoret. Kanske kan jag ibland upplevas som en otålig ”sättigångare”. Då är det skönt med kamrater som paketerar idéerna. Jag är inte så digital.

Du har 42 år i reseindustrin, vad är det bästa med denna bransch?

Möten med människor och miljöer samt den direkta kontakten med gästen, vår slutanvändare tycker jag är kul och utmanande. För mig som gillar värdskap är de kul att konstatera att detta är det viktigaste vi har i vår arsenal då som nu.

Förr hette ni Trädgårdshotellet. Hur ska era gamla stamgäster hitta till ert nya ställe? 

Namnet togs en gång i en annan tid. Nytt namn förkunnar nya tider och en bredd utanför golfbanans klippta yta. Det är roligt att så många vill komma tillbaka efter flera års frånvaro för att se det nya med större möjligheter att ta emot olika gästgrupper. Det finns såklart alltid de som tycker det var bättre förr, men de har hittills varit få. Jag skriver själv under på att Trädgårdshotellet var en härlig plats att besöka under Plutos många år som ägare.

Du har tidigare varit på Trosa Stadshotell & Spa i tolv år. Din viktigaste lärdom där?

Att kontinuitet lönar sig. Det är med viss iver jag vill nå den nivå jag vill att vi skall hålla på Villa Baro. Jag vet dock att jobba lugnt och metodiskt brukar löna sig både ur ett gästperspektiv och även vad gäller lönsamheten. Vi ökade ju omsättningen samtliga 12 år på Trosa Stadshotell och detta är troligtvis ett bevis på detta.

Om tre år, vad har du åstadkommit då?

Förhoppningsvis har vi coviden bakom oss och kan driva vår fina anläggning på det sätt vi hade planerat för när vi öppnade upp i våras.

Jag tror även vi har festligt och fullsatt gällande alla våra aktiviteter och blivit kända som en plats för mycket aktivitet, god mat och service av högsta klass

Och framför allt har vi gäster som vill komma tillbaka igen och igen.

Namn: Anders Scharp
Titel: VD
Familj: Agneta och vuxna dottern Linnéa
Bor: Stockholm och Åtvidaberg
Senaste resa: Chamonix
Favorithotell: The Savoy London
Favoritfärjebolag: Silja
Favoritreseapp: Tripadvisor
Flygbolag som jag åker helst med: Swiss
Favoritdestination: Nice
Min drömresa: Island
Detta vet vi inte om dig: 1. Har just kommit ut med boken ”Till er service” om 40 år i branschen, service och att säsonga i alperna som 57 åring. 2. Är ultralöpare med flera 100 miles (160kms) lopp i benen

 

En kommentar

  1. Andreas Körösi: BRA BÖRJAN so far, Lycka till Anders,