Annons:

Vänsterpartiet vill ge tågbranschen 2 miljarder i stöd: ”Situationen är akut”

Låt tåget få slippa banavgiften i år. Vänsterpartiet kräver nu att regeringen skjuter till 2 miljarder kronor för att hålla tåget vid liv. ”Järnvägsbranschen är nästintill i fritt fall. Om vi vill se till att människor kan fortsätta att resa med tåg efter coronan måste vi gå in och ge ett stöd nu”, säger riksdagsledamoten och ordförande i trafikutskottet, Jens Holm (v), till Dagens Industri.

”Vi vill att regeringen lägger fram en extra ändringsbudget så tågbolagen får efterskänkningen av banavgiften nu, annars finns det en risk att vi missar chansen att ställa om. Alla säger att vi av klimatskäl måste resa mer mer tåg och mindre på väg och med flyg, men samtidigt straffar vi det mest klimatsmarta sättet att resa. Situationen är akut inte bara för järnvägsbranschen utan vi har också en akut klimatkris som fortsätter att ticka på oavsett Corona”, säger Jens Holm till Di.

En kommentar

  1. Nisse G: Rätt tänkt av V. De stora stöden till flygbolagen ser mer och mer ut som onödiga. Ropen om att flyget är samhällskritiskt verkar vara kraftigt överdrivna. Om flygtrafiken minskat med 80 % eller mer sedan utbrottet och samhället verkar fungera mycket bra utan denna mängd resor är det dags att tänka om. Miljontals endagasresor för 2-4 timmars möten inom landet och till de flesta grannländerna behövs inte då digitala möten fungerar lika bra och är betydligt billigare för företag och myndigheter. Förlorarna är naturligtvis folk som köpt hus och lägenheter runt medelhavet och som på meddellång sikt får betala minst dubbla flygpriser. Av de övriga 80 % som försvunnit kanska 20-30 % kommer tillbaka inom 3-5 år.