Annons:

Annons:

Höjda avgifter hot mot kryssningstrafiken

Sjöfartsverket föreslår höjningar av farleds- och lotsavgifter på upp till 38 procent. Stockholms Hamnar är oroligt för att det kan slå mot kryssningstrafiken, skriver DN.

Det är en ny avgiftsmodell som ligger bakom de föreslagna höjningarna. Enligt Dagens Nyheter är den utformad för att gynna näringar som stål och skog, men inte besöksnäringen.

– Det här slår väldigt mot just besöksnäringen. De riktigt stora fartygen som betalar de högsta avgifterna får en höjning med 4 procent. De lite mindre fartygen får höjningar på i snitt 38 procent, säger Sandra Gegerfelt, utredare på Stockholms Hamnar AB, till DN

I år beräknas omkring 2 590 kryssningsfartyg anlöpa Stockholm. Sandra Gegerfelt befarar en minskning nästa år när de nya avgifterna införs.

– Vi är väldigt oroliga för vad som kan hända, säger Sandra Gegerfelt.

För ett mindre eller medelstort kryssningsfartyg blir den genomsnittliga höjningen 44 000 kronor för ett anlöp. Sandra Gegerfeldt tror att arrangörer då funderar på att välja bort Stockholm från en del av Östersjökryssningarna.

– Det finns många intressanta resmål runt Östersjön och det är hård konkurrens, säger Sandra Gegerfelt till DN.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Säljare till Möten, Event och Partners
Sista ansökningsdag:
31 mars 2019
Driven resesäljare sökes
Sista ansökningsdag:
9 april 2019
Account Manager Governmental till Radisson Hotel Group
Sista ansökningsdag:
22 mars 2019
Customer Sales & Service Agent based in Stockholm
Sista ansökningsdag:
2 april 2019
Air Content Analyst
Sista ansökningsdag:
31 mars 2019